• Uitgelicht

BAM

Week 28

De koers van BAM implodeerde afgelopen week, na dat het bouwbedrijf een winstwaarschuwing had afgegeven. Het aandeel daalde maar liefst 19,2% in waarde.

CEO Rob van Wingerden zei vorige week dat hij de vooruitzichten voor heel 2019 moest verlagen naar een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van rond de 1%. Eerder verwachtte hij deze marge te verbeteren tot boven het niveau voor 2018 van 2,1%.

Hogere kosten

BAM kampt met hogere kosten voor een infraproject en enkele utiliteitsbouwprojecten in Duitsland. Daar hangt een prijskaartje aan van 65 miljoen euro.

Verder is er nog een project van BAM International, waar 25 miljoen euro aan extra kosten moeten worden genomen.

"Deze kosten zijn deels verhaalbaar, maar de waardering van vorderingen is momenteel niet voorzien in 2019", legde BAM uit.

De bouwer verwacht dat de gesprekken over compensatie lang zullen duren. Onder de nieuwe boekhoudregels betekent dit dat BAM de compensaties pas mag boeken als ze min of meer zeker zijn.

Als gevolg hiervan heeft de bouwer in de eerste jaarhelft rode cijfers geboekt.

Ook positief nieuws

Overigens is het niet alleen maar kommer en kwel bij BAM. De bouwer benadrukte ook dat de goede prestaties in Groot-Brittannië, Ierland, voor Pps (publiek-private samenwerking) en voor Bouw en Vastgoed in Nederland doorzetten.

Verder meldde het concern dat de kaspositie "solide" blijft.

Adviesverlaging

Analisten van KBC Securities besloten desondanks om het koopadvies voor het aandeel in te trekken. "Een ernstige klap voor het vertrouwen", zeiden ze in een toelichting.

Het is de zoveelste tegenvaller voor de bouwgroep, die zich ook al verkeek op het kostenplaatje van het zeesluisproject in IJmuiden.

De analisten van KBC zullen ook hun prognoses verlagen. Dat gold eveneens voor analisten van ING: zij gaven aan hun winstraming voor dit jaar met grofweg 54% te zullen verlagen.

Net als KBC besloot ook IEX tot een adviesverlaging. "Voorlopig resteert een zware kater, nu BAM opnieuw aantoont de projecten niet in de tang te hebben."

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?