• Uitgelicht

ASML

Week 29

Indexzwaargewicht ASML wist afgelopen week te overtuigen met zijn kwartaalcijfers: de koers steeg met 8%. Vooral de sterke orderinstroom voor EUV-apparaten maakte beleggers enthousiast.

ASML meldde een omzet van 2,56 miljard euro. Dat was mooi in lijn met de door het bedrijf zelf afgegeven verwachting van 2,5 tot 2,6 miljard euro.

Het cijfer lag ook beduidend hoger dan in het eerste kwartaal, toen de omzet - mede door een brand - bleef steken op 2,2 miljard euro.

Hogere marge dan verwacht

Bij een brutomarge van 43%, die uitkwam boven de afgegeven outlook van 41 tot 42%, verdiende de toeleverancier van de halfgeleidersector netto 476 miljoen euro. Een kwartaal eerder was dat nog 355 miljoen euro.

Bij ASML draait het echter vooral om de vooruitzichten. Voor het derde kwartaal rekent het concern op een omzet van ongeveer 3 miljard euro, met een brutomarge van 43 tot 44%.

De orderinstroom in het tweede kwartaal bedroeg 2,8 miljard euro: dubbel zo hoog als in de eerste drie maanden.

ASML voorziet voor 2020 een omzet van 13 miljard euro. De brutomarge zal dan naar verwachting boven de 50% liggen en in 2025 ruim daarboven.

Grote vraag naar EUV

Noodzakelijk om die langere termijndoelen te halen, is het succes van de nieuwe technologie Extreme UltraViolet (EUV).

CEO Peter Wennink heeft weinig twijfel over de vraag naar deze machines. Ook analisten zijn optimistisch. Kepler Cheuvreux wees op de sterke orderinstroom voor EUV afgelopen kwartaal: er kwamen 10 nieuwe orders binnen. "Dat geeft vertrouwen voor het verder op stoom komen van deze nieuwe techniek in 2019", aldus de analist.

Analisten van Berenberg denken dat volgend jaar de helft van de omzet van ASML uit EUV komt. Deze technologie zal de komende jaren zorgen voor een groeitempo dat hoger ligt dan dat van de markt.

Koersdoelverhogingen

Alle reden dat er volgens de zakenbank, ondanks de goede koersprestaties, nog meer in het vat zit. Diverse andere analisten verhoogden na de kwartaalcijfers het koersdoel.

Dit jaar zal ASML het wel lastig hebben op de geheugenmarkt, aldus Wennink. Maar ASML en analisten denken dat de daling bij geheugen kan worden opgevangen met logic.

ASML zag dan ook geen reden om de outlook voor 2019 aan te passen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?