• Uitgelicht

Galapagos

Week 29

De koers van Galapagos spoot vorige week omhoog, in reactie op een megadeal die het biofarmaceutische bedrijf sloot met zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Gilead Sciences.

Galapagos werkt al sinds eind 2015 met Gilead samen aan ontstekingsremmer filgotinib. Nu gaan beide bedrijven een tienjarige samenwerking aan, waarbij Gilead toegang krijgt tot Galapagos' portfolio van nieuwe kandidaatmedicijnen, terwijl Galapagos de zeggenschap behoudt in Europa.

Met de deal krijgt Gilead een exclusieve licentie en optierechten om alle huidige en toekomstige programma's in alle landen buiten Europa te ontwikkelen en commercialiseren.

Hiervoor ontvangt Galapagos een vooruitbetaling van 3,95 miljard dollar, die het concern gaat inzetten om haar R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen. Daarnaast heeft het ook recht op eventuele mijlpaalbetalingen en royalty's.

Verder krijgt Galapagos een grotere rol in het vermarkten van filgotinib in Europa.

Groter belang in Galapagos

Gilead zal 1,1 miljard dollar investeren in nieuwe Galapagos-aandelen. Hierdoor neemt het belang van Gilead in Galapagos toe van 12,3% naar 22,1%. Dat kan op termijn verder oplopen tot 29,9%.

De overeenkomst omvat een standstill-periode van 10 jaar, waarin Gilead niet zal proberen Galapagos over te nemen of zijn belang verder te vergroten.

Galapagos-topman Onno van de Stolpe sprak van een "historische overeenkomst" en noemde dit "het beste van alle werelden."

Analisten enthousiast

Ook analisten waren enthousiast. Het regende afgelopen week dan ook koersdoelverhogingen, van RBC, KBC Securities, JPMorgan en InsingerGilissen.

Volgens een analist van de laatstgenoemde bank heeft Galapagos een prachtige deal gesloten waarbij het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf zijn zelfstandigheid behoudt.

Hij wees op twee belangrijke doelstellingen van Van de Stolpe: het bedrijf zelfstandig houden en een onafhankelijke Europese farmaceut worden.

Dat eerste is door de deal met Gilead gelukt, gezien de wapenstilstand van 10 jaar. Ook met het tweede doel heeft hij volgens de analist een grote stap gemaakt, omdat Galapagos in de toekomst alle medicijnen in Europa zelf mag ontwikkelen en deels ook vermarkten.

Overnamefantasie uit het aandeel

De enige keerzijde is wel dat de overnamefantasie is verdwenen. Dat beaamden analisten van Jefferies, JPMorgan en Actiam ook.

De koers van Galapagos steeg afgelopen week met 27%. Sinds de jaarwisseling staat het aandeel al 102% in de plus.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?