• Uitgelicht

ASMI

Week 30

De koers van ASMI steeg afgelopen week met circa 20% nadat de toeleverancier van de halfgeleidersector cijfers had gepresenteerd die een stuk beter waren dan verwacht.

Afgelopen kwartaal realiseerde ASMI een omzet van 363,3 miljoen euro, met een orderinstroom van 373,1 miljoen euro.

Daarmee deed de onderneming het flink beter dan de eigen prognose. Voor het tweede kwartaal voorzag ASMI namelijk een omzet van 230 tot 250 miljoen euro, met een orderinstroom van 240 tot 260 miljoen euro.

Schikking

Deze discrepantie was evenwel het gevolg van een schikking ter waarde van 103 miljoen euro met Kokusai Electric. Anders zou de omzet 260 miljoen euro en de orderinstroom 270 miljoen euro hebben bedragen. Maar dat is nog altijd meer dan waarop ASMI had gerekend.

Verder behaalde ASMI bij een brutomarge van 59,0% een operationeel resultaat van 150,2 miljoen euro.

Onder de streep restte dankzij de deal met Kokusai een winst van 121,6 miljoen euro, ofwel 125,0 miljoen euro genormaliseerd. Dit laatste was in het eerste kwartaal slechts 52,8 miljoen euro.

Inkoop eigen aandelen

Hoewel het geld van Kokusai nog moet binnenkomen, meent topman Chuck del Prado dat de kaspositie toch al "substantieel" steeg.

ASMI besloot dan ook om voor 100 miljoen euro eigen aandelen te gaan inkopen.

Voor het derde kwartaal mikt ASMI op zowel een omzet als orderinstroom van 250 tot 270 miljoen euro.

In heel 2019 zal de mondiale markt voor wafer fab equipment vermoedelijk hoog enkelcijferig krimpen, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een daling met 5 tot 10%.

De vooruitzichten voor de geheugenmarkt zijn volgens ASMI verder verslechterd, maar de gezonde trend in de segmenten logic en foundry zal vermoedelijk ook in de tweede jaarhelft doorzetten.

Overtreffen markt

ASMI verwacht de markt dit jaar dan ook stevig te kunnen overtreffen en lijkt daarin ook te gaan slagen.

Na negen maanden zal de omzet naar verwachting uitkomen op circa 770 miljoen euro, tegen 563 miljoen euro over de eerste drie kwartalen in 2018, terwijl de markt volgens Degroof Petercam een dubbelcijferige krimp doormaakt.

"Voor het eerst in de geschiedenis zal ASMI dit jaar vermoedelijk boven de 1 miljard euro aan omzet uitkomen", vulde NIBC aan, die het aandeel als sectorfavoriet beschouwt.

Hogere ramingen

Credit Suisse verhoogde de omzetraming voor dit jaar en volgend jaar met 8%. KBC Securities besloot zelfs om de winstramingen voor de komende jaren met maar liefst 15% te verhogen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?