• Uitgelicht

Fugro

Week 31

Ook Fugro wist beleggers afgelopen week te overtuigen met de kwartaalcijfers. De koers dikte met maar liefst 9,5% aan.

De bodemonderzoeker boekte afgelopen kwartaal meer omzet, bij een hogere marge. De omzet groeide op jaarbasis van 734 miljoen naar 797 euro. De orderportefeuille voor de komende twaalf maanden steeg van 851 miljoen naar 856 miljoen euro.

De EBIT, exclusief eenmalige posten, kwam uit op 23,3 miljoen euro, tegen 1,1 milijoen euro een jaar eerder. De marge dikte aan van 0,1 naar 2,9%.

Netto was er een verlies van 86,0 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 40,5 miljoen euro.

Seabed

Fugro kondigde wel een afschrijving aan voor Seabed.

Analisten van Kempen en ING noemden de resultaten beter dan verwacht. ABN Amro vond de cijfers juist niet overtuigend. Gecorrigeerd voor de nieuwe rapporteringsmethode (waarbij Seabed buiten de winst- en verliesrekening wordt gelaten) en voor boekwinsten op desinvesteringen bedroeg de EBITDA 43 miljoen euro, terwijl de bank had gemikt op 45 miljoen euro.

De ING-analist vindt het jammer dat Seabed waarschijnlijk verkocht wordt, omdat hij hierin juist groeimogelijkheden zag.

Maar zijn collega van ABN Amro vindt het wel positief dat Seabed waarschijnlijk binnen een jaar verkocht wordt. "Dit zal een goede uitwerking hebben op de schuldratio: een verlieslatend onderdeel wordt verkocht en met de opbrengst kan er afgelost worden."

Schuld

Een analist van IEX zei dat hij nog niet helemaal overtuigd is. "De cijfers vielen mee, maar de schuld blijft erg hoog." De schuldratio, de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA, bleef met 2,8 wel binnen de bankconvenant.

De analist van IEX vindt dat de CEO van Fugro het goed doet. "Het lijkt dat deze een goede relatie met de banken heeft, hetgeen belangrijk is, zeker in de huidige situatie."

Kempen en ING vinden het positief dat Fugro zijn kredietlijn met vijf maanden heeft weten te verlengen. Dat geeft het bedrijf wat meer lucht om te herfinancieren. Volgens de analist is de kans nu wel wat groter dat een emissie voorkomen kan worden.

Handhaving outlook

Fugro herhaalde de outlook voor 2019: een aanhoudende omzetgroei, een verbetering van de EBIT-marge en een positieve operationele kasstroom na investeringen.

Toch vindt ABN Amro deze prognose zwak. "Die is nu ineens exclusief het sterk verlieslatend Seabed, terwijl dit voorheen inclusief was".

Dat de koers het afgelopen week toch zo goed deed, komt volgens de bank door partijen die short zaten in de verwachting dat Fugro een emissie zou aankondigen en nu zien dat dit nog circa zes maanden langer kan duren.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?