• Uitgelicht

ABN Amro

Week 32

ABN Amro beleefde een zware week, ondanks de publicatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. De koers daalde met 6,6%.

Topman Kees van Dijkhuizen was te spreken over de cijfers en wees onder andere op hogere rentebaten en de verkoop van Stater.

De bank meldde wel een voorziening voor een customer due diligence herstelprogramma, waarmee 114 miljoen euro is gemoeid. De Nederlandsche Bank bepaalde namelijk onlangs dat ABN Amro al haar particuliere klanten in Nederland moet doorlichten.

Dit was tegen het zere been van beleggers, denkt KBC Securities. Er kunnen sancties en zelfs een boete volgen: onzekerheden waar beleggers niet van houden.

Meevallende cijfers

De nettowinst van ABN Amro steeg afgelopen kwartaal naar 693 miljoen euro: 5 miljoen meer dan een jaar eerder. Dat was hoger dan de marktconsensus van 638 miljoen euro.

De operationele winst daalde met 15 miljoen euro naar 1.012 miljoen euro. Hier rekenden analisten vooraf op 983 miljoen euro.

De netto rentebaten stegen op jaarbasis met 25 miljoen euro naar 1.681 miljoen euro, terwijl de fees met 12 miljoen euro daalden naar 413 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op respectievelijk 1.610 miljoen en 416 miljoen euro.

Het interim-dividend werd vastgesteld op 0,60 euro per aandeel: een uitkering van 50% van de winst over het eerste halfjaar. Dit kan volgens Van Dijkhuizen bij de publicatie van de jaarcijfers mogelijk omhoog.

Koersdoelverlagingen

De cijfers leidden tot diverse koersdoelverlagingen. Omdat ABN Amro heeft aangegeven dat de efficiency doelen voor 2020 "erg uitdagend" zijn, verwacht Berenberg dat de consensus omlaag gaat.

De zakenbank verlaagde het koersdoel met 1 euro naar 19 euro. Het advies blijft Houden.

UBS ging van 19,90 naar 16,50 euro en heeft het aandeel ook op Houden staan. De bank verwacht dat de rentebaten verder zullen verslechteren en dat dit de komende jaren zal leiden tot steeds verdere inkomsten- en winstdalingen, aangezien kostenbesparingen dit onvoldoende kunnen opvangen.

Wisselende adviezen

Credit Suisse verlaagde het koersdoel van 27 naar 25 euro, bij handhaving van een koopadvies. Volgens de bank biedt ABN Amro een hoog dividendrendement in combinatie met een relatief lage waardering.

KBC Securities daarentegen vindt ABN Amro juist een verkoopkandidaat. De analisten wezen op de maatregel van DNB en de druk op de netto rentebaten. Het koersdoel ging omlaag van 27 naar 16 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?