• Uitgelicht

PostNL

Week 32

PostNL werd afgelopen week rijkelijk beloond voor meevallende kwartaalcijfers. De koers steeg met 13,1% naar 1,72 euro.

Het aandeel PostNL staat al een tijd flink onder druk en maakte een flinke duikeling na de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

Beleggers maakten zich onder meer zorgen over het dividend in 2020, een hoge kapitaaluitstroom volgend jaar en een negatieve mix bij pakketbezorging.

Koers krabbelt op

In juni bereikte het aandeel het laagste niveau ooit op 1,43 euro. Daarna liep de koers weer langzaam op, in aanloop naar de nieuwe kwartaalcijfers afgelopen week.

Deze konden op bijval van beleggers rekenen. Vooral op winstniveau presteerde het postbedrijf beter dan verwacht.

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat was op jaarbasis gestegen van 33 miljoen euro naar 41 miljoen euro. De consensus bedroeg 34 miljoen euro.

"Dat betekent dat PostNL eindelijk eens beter dan verwacht opereert", zei een analist van IEX, die zijn koopadvies handhaafde.

De cijfers vielen volgens hem sterk mee. "Hoewel de top van het concern zich die snoeiharde daling zeker deels zelf mag aanrekenen, lijkt de markt doorgeschoten in zijn negativiteit."

Interimividend

PostNL handhaafde de prognose voor 2019. Het bedrijf mikt dus nog steeds op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 170 tot 200 miljoen euro.

Ook werden de Postcon-activiteiten verkocht. Verder meldde PostNL dat het 0,08 euro per aandeel dividend betaalt.

Dat het concern toch een interimdividend uitkeert, vindt de analist van IEX een meevaller. "Mogelijk volgt er nog een miniem slotdividend, maar dat is afwachten."

Zijn collega Jefferies is hier pessimistisch over: "De vrije kasstroom zal volledig worden opgeslurpt door stijgende investeringen, werkkapitaal en pensioenkosten. Dat laat geen ruimte voor dividend."

Hij handhaafde het Houden-advies op PostNL, maar verlaagde wel het koersdoel van 2,00 naar 1,80 euro.

Weg naar herstel

Toch is de weg richting herstel nog lang, menen diverse analisten.

Een beursvorser van Berenberg vraagt zich af of het positieve momentum in het lopende kwartaal kan worden gecontinueerd, gelet op onder meer de onzekerheid over de goedkeuring van de overname van Sandd, nieuwe regelgeving, de uitkomst van een onderzoek naar de postwet, het geplande afstoten van de Italiaanse activiteiten en de opening van twee nieuwe distributiecentra.

Beleggers worden volgens hem eerst geconfronteerd met veel onzekerheid in 2020, voordat het opwaarts potentieel in de koers mogelijk tot uiting kan komen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?