• Uitgelicht

ForFarmers

Week 33

ForFarmers had eerder de markt al voorbereid op een zwak eerste halfjaar, maar beleggers moesten toch slikken toen ze de resultaten onder ogen kregen.

Dat de cijfers geen reden gaven tot juichen, verhulde ForFarmers in de toelichting op de cijfers geenszins: "De resultaten over het eerste halfjaar 2019 zijn teleurstellend, maar in lijn met de verwachting die we bij publicatie van de update over het eerste kwartaal afgaven.”

Ongunstige inkoopprijzen
Het onderliggende operationele resultaat (EBITDA) daalde in de eerste jaarhelft naar 35,8 miljoen euro, tegen 52,3 miljoen euro vorig jaar. Het bedrijf had al eerder aangegeven rekening te houden met een afname van 30 tot 35%.

ForFarmers schreef de lagere resultaten toe aan ongunstige inkoopprijzen voor grondstoffen, die niet konden worden doorberekend aan klanten. Dat deed de bijdrage aan de omzet uit acquisities van 8,7% teniet.

Ook liepen de afschrijvingen op met 7,2 miljoen euro naar 19,8 miljoen euro en stegen de personeelskosten met ruim 9 miljoen euro, door een toename van het aantal FTE’s na de heropening van de fabriek in Deventer en door loonindicatie.

Aangescherpte inkoopprocedure
Er is ondertussen bij het bedrijf wel wat gebeurd. Zo is de inkoopprocedure aangescherpt en onder meer de toegestane dekkingsperiode voor belangrijke grondstoffen verkort.

De verwachting van ForFarmers is wel dat de volatiliteit in grondstoffenprijzen en op de valutamarkten zich zal voortzetten.

Voor het einde van het jaar moeten er vier fabrieken zijn gesloten. Het plan om 50 miljoen euro investeren is verkrapt naar 40 miljoen euro.

Prognose
ForFarmers verwacht voor geheel 2019 een daling op jaarbasis van het onderliggend EBITDA, onderliggend bedrijfsresultaat (EBIT) en de onderliggende nettowinst.

De koers van ForFarmers zat al enige tijd in een glijvlucht. In november noteerde het aandeel nog ongeveer 10 euro, waarna de koers geleidelijk daalde naar iets boven de 6 euro. Afgelopen week kelderde de koers met nog eens 10,2% naar 6,01 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?