• Uitgelicht

Adyen

Week 34

De verkoop van 15% van de aandelen van Adyen door de twee oprichters van het bedrijf overschaduwde een goede cijferpresentatie.

Adyen rapporteerde over de eerste helft van 2019 een flinke winstgroei. Maar de aandacht van beleggers ging vooral uit naar het nieuws dat de oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuiff 15% van hun aandelenbezit - bijna een half miljoen aandelen - in het betaalbedrijf hebben verkocht.

Negatief signaal

De markt interpreteert het over het algemeen als een signaal van weinig vertrouwen in de eigen onderneming als bestuurders een groot deel van hun belang van de hand doen. De koers daalde hierop met 2,4%.

Het concern, dat betalingen verzorgt voor bijvoorbeeld Netflix, Uber, Spotify en KLM, liet echter weten dat dit besluit in geen enkel opzicht een wijziging van hun visie op het bedrijf weerspiegelt.

Het ging hen om diversificatie van de eigen beleggingsportefeuille en beperking van de risico's op afzonderlijke aandelen.

Adyen meldde dat Van der Does en Schuijff de resterende stukken tenminste 180 dagen vasthouden, als onderdeel van de transactie.

"Meer plaatsingen in het verschiet"

Maar volgens een analist van KBC Securities is de verkoop van aandelen nog maar het begin. Hij wees erop dat een aanzienlijk deel van de Adyen-aandelen nog steeds aangehouden wordt door investeerders van vóór de beursgang en private-equityspelers.

Daarom verwacht hij op korte termijn plaatsingen, die extra druk op het aandeel zullen uitoefenen.

Cijfers beter dan verwacht

Terug naar de kwartaalcijfers. De omzet steeg met 41% tot 221,1 miljoen euro. Dat is iets beter dan de 215 miljoen euro waar analisten op rekenden.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg op jaarbasis met 79% naar 125,8 miljoen euro, terwijl analisten 110 miljoen euro hadden verwacht.

Onder de streep restte een nettowinst van 92,5 miljoen euro. Per aandeel komt dat neer op 3,13 euro, terwijl analisten uitgingen van 2,61 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?