• Uitgelicht

KPN

Week 36

KPN kondigde vorige week de nieuwe CEO aan: Dominique Leroy, die jarenlang aan het roer stond van het Belgische Proximus.

Leroy volgt op 1 december Maximo Ibarra op, die eind deze maand terugkeert naar Italië, na een relatief korte periode aan het roer bij KPN.

De stap werd door analisten verwelkomd, maar door beleggers minder. De koers daalde afgelopen week met 2,2%.

Mogelijk denken beleggers dat door de keuze voor een 'high profile' nieuwe CEO een overname van de baan is, stelt UBS. De zakenbank begrijpt dit, maar wil niet uitsluiten dat private equity op een gegeven moment toch een poging zal wagen.

Sterk trackrecord
Volgens een analist van ING heeft Leroy een goede prestatie neergezet bij Proximus. Hij spreekt dan ook van een aderlating voor het Belgische telecombedrijf.

UBS wijst erop dat Leroy er bij Proximus goed in slaagde om kostenbesparingen door te voeren. Maar ook operationeel draait het concern volgens de bank goed.

Een analist van Actiam wijst erop dat de koers van Proximus onder Leroy met meer dan 50% is gestegen. Daarmee is het volgens hem een van de weinige telecombedrijven die de index een beetje heeft bijgehouden.

Ter vergelijking: KPN wist in dezelfde periode maar 19% rendement te maken.

Gelijkenissen België – Nederland
Dat het bedrijf uitkwam bij Leroy is wellicht niet zo raar. Volgens UBS lijkt de Belgische telecommarkt op die in Nederland. ING voegt hieraan toe dat er ook wat betreft cultuur, strategie en telecombeleving sprake is van een overlap.

ING vindt het wel opvallend dat Leroy in België sterk inzette op verschillende merken, terwijl KPN juist bezig is terug te schalen naar één merk. Maar de analist van Actiam verwacht niet dat Leroy grote strategische wijzigingen zal doorvoeren bij KPN.

Fusie met Proximus lijkt niet aan de orde
De hoop van beleggers op een fusie tussen Proximus en KPN lijkt ijdel. KPN veegde dit meteen van tafel als beweegreden om voor Leroy te kiezen. En tegen de Belgische krant L’Echo zei Leroy dat internationale fusies momenteel niet aan de orde zijn. Telecombedrijven zijn gericht op hun eigen thuismarkt, waar zij moeten investeren in bijvoorbeeld 5G en glasvezel.

Er zijn volgens de nieuwe topvrouw ook weinig synergievoordelen te halen. "Er zijn synergieën in de inkoop, maar je kunt ook zonder een fusie afspraken maken om samen in te inkopen."

Onderzoek naar aandelendeal
Overigens is de overstap voor Leroy zelf ook niet slecht. Met een basissalaris van 935.000 euro per jaar gaat zij beduidend meer verdienen dan in België.

En als appeltje voor de dorst verkocht zij op 1 augustus 10.840 aandelen Proximus voor 285.342 euro. Dit heeft wel de aandacht getrokken van de Belgische beurswaakhond FSMA en krijgt mogelijk nog een staartje.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?