• Uitgelicht

Prosus

Week 36

De beursgang van Naspers-onderdeel Prosus, komende woensdag, verrijkt het Damrak met één van de grootste Europese investeerders in de online-economie.

Het plan van Euronext Amsterdam om een Europese tegenhanger van technologiebeurs Nasdaq te worden krijgt langzaam meer vorm.

Afsplitsing van Naspers
Prosus is een verzameling deelnemingen; vergelijkbaar met holdings zoals HAL. Het concern is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse mediaconglomeraat Naspers, dat in 2001 een investering deed in een toen nog klein Chinees bedrijf: Tencent. Door de explosieve groei van dat bedrijf wordt de beurswaarde van Naspers inmiddels totaal overheerst door die deelneming, met een waardering van 100 miljard dollar.

Hierdoor is Naspers veel te zwaar geworden voor de beurs van Johannesburg. Bovendien zouden ook de overige activiteiten hierdoor ondergewaardeerd worden. Door Prosus af te splitsen, hoopt Naspers daar meer evenwicht in te brengen. 

Zeer diverse portefeuille
De investeringen van Prosus zijn zeer divers: het gaat om social mediaplatforms als Tencent en het Russische mail.ru, e-commerce-bedrijven, veilingwebsites, fintech- en betaalbedrijven, maaltijdbezorgers en internetwinkels.

De 'eigen' omzet van Prosus bedroeg vorig jaar 2,6 miljard dollar. Inclusief de minderheidsbelangen in Tencent en andere deelnemingen werd vorig jaar een winst van ruim 4 miljard dollar geboekt. Een jaar eerder was dit zelfs meer dan 11 miljard dollar.  

Analisten van Morgan Stanley kijken bij voorkeur naar het rendement op de investeringen. Afgezien van het Tencent-belang, dat een rendement van 54% heeft, zou dat gemiddeld 15% per jaar zijn.

Volgens hen kunnen in maaltijdbezorging (met de investeringen in Delivery Hero, het Indiase Swiggy en het Braziliaanse iFood) marges van meer dan 50% worden behaald, zolang de bedrijven geen eigen bezorgdienst onderhouden. Voor het Duitse Delivery Hero, die dat wel doet, rekenen de analisten op een marge van minimaal 30%.

Tencent
De belangrijkste belegging van Prosus blijft evenwel Tencent; een van de grootste internetbedrijven ter wereld. Tencent bezit WeChat, het populairste sociale mediaplatform van China. Het concern zette de laatste jaren sterk in op games, die inmiddels een groot deel van de omzet genereren.

Tencent zag vorig jaar de omzet met 32% stijgen tot 45,5 miljard dollar, terwijl de winst met 10% toenam tot omgerekend 14 miljard dollar.

Naspers kocht destijds voor 34 miljoen Amerikaanse dollar een belang van 46,5% in Tencent. Dit belang is inmiddels gedaald tot 31%, maar dat is nog altijd goed voor een slordige 129 miljard dollar.

Holdingkorting
Volgens het prospectus van Prosus zal de holding na de beursgang ongeveer 100 miljard dollar waard zijn, aanzienlijk minder dus dan de marktwaarde van het belang van Tencent. Die forse korting wordt onder andere veroorzaakt doordat beleggers in een holding weinig zeggenschap hebben.

De controle over Prosus blijft bij Naspers, dat voorlopig maximaal 27% van de aandelen naar de beurs brengt.  

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?