• Uitgelicht

Air France-KLM

Week 37

Tegenvallende vervoerscijfers en overnamespeculaties zetten het aandeel Air France-KLM vorige week onder druk. De koers daalde met 4,1%.

Op het eerste gezicht waren de vervoerscijfers over augustus niet eens zo slecht. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM in totaal 9,8 miljoen passagiers, een stijging van 2,3 procent op jaarbasis. In juli stond de teller nog op 10 miljoen passagiers. Het passagiersverkeer, gerekend naar verkochte kilometers, steeg met 1,2%. De ingezette capaciteit nam daarbij met 1,6%. De bezettingsgraad daalde met 0,4 procentpunt tot 90,2%.

Vrachtvervoer daalt opnieuw

Het vrachtverkeer daalde in augustus opnieuw, na afnames in juli en juni. Gerekend naar omzet per ton per kilometer nam het vrachtverkeer af met 5,7% op jaarbasis. De capaciteit daalde 0,2% en de beladingsgraad bedroeg 53,7%, wat een afname van 3,1% markeerde.

Dat het vrachtvervoer onder druk staat en het passagiersvervoer groeit, is al geruime tijd het geval. Maar juist daarom viel de waarschuwing dat het aantal boekingen in de "piekperiode" zwakker was dan voorzien, vanwege het verslechterde macro-economische klimaat, beleggers vermoedelijk zwaar op de maag.

Koersdoelverlaging
Credit Suisse verlaagde vanwege de tegenvallende boekingen het koersdoel voor het aandeel Air France-KLM. Ook ging de EBIT-raming voor dit jaar met 12% omlaag en die voor 2020 met 10%. Daarbij vreest de bank dat de kasstroom van Air France-KLM de komende jaren zal teleurstellen.

Volgens UBS was de CFO van Air France-KLM een beetje verrast over de impact van de berichtgeving over de boekingen op de beurskoers. Deze waren volgens hem niet zo goed als verwacht, maar nu ook weer niet een heel grote teleurstelling.

Overname Aigle Azur
Wat beleggers blijkbaar ook niet konden waarderen, is dat Air France-KLM in de race is om delen van de noodlijdende Franse maatschappij Aigle Azur over te nemen. Volgens de krant Les Echos zou wel eens de helft van het personeel van deze maatschappij kunnen overstappen naar Air France-KLM.

Later bevestigde Air France-KLM tegen de Franse persdienst Agefi dat het inderdaad een bod heeft uitgebracht, maar details werden niet bekend gemaakt.

De CFO van Air France-KLM zei tegen UBS dat er wel erg veel aandacht voor deze mogelijke overname was, gezien de kleine omvang van Aigle Azur.

Volgens de financieel directeur zal Air France-KLM alleen een deal sluiten als die de aandeelhouders ten goede komt en ervaart het geen externe druk om een overname te doen. Een grote overname staat zeker niet op de agenda.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?