• Uitgelicht

Kiadis

Week 37

De halfjaarcijfers van Kiadis Pharma konden beleggers niet bekoren. Analisten zagen aanleiding om hun taxaties neerwaarts aan te passen.

De halfjaarcijfers van Kiadis Pharma konden beleggers niet bekoren. Analisten zagen aanleiding om hun taxaties neerwaarts aan te passen.
Kiadis Pharma boekt vooralsnog geen omzet, en dat betekent rode cijfers. Probleem is dat deze steeds roder worden.

Het operationeel verlies steeg in het eerste halfjaar met 14,6 miljoen euro naar 25,7 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 25,9 miljoen euro, versus een verlies van 11,8 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2018.

Verdubbeling van onderzoekskosten
Kiadis zag de onderzoekskosten bijna verdubbelen, met 8,5 miljoen naar 16,2 miljoen euro.

Gunstig was wel dat de financieringskosten daalden, van 3 miljoen naar 0,2 miljoen euro. Nieuwe kredietvoorwaarden, gunstige wisselkoerseffecten en gunstige reële waardeaanpassingen met betrekking tot de voorwaardelijke vergoeding van CytoSen in 2019 speelden het concern in de kaart.

Het is wel belangrijk dat Kiadis omzet gaat genereren. Daarvoor is goedkeuring van de toezichthouders nodig. Volgens Kiadis is de wereldwijde Fase 3 studie voor AITR101 onderweg. 
Verder is de aanvraag voor de Europese marktvergunning van ATIR101 ook onderzocht door het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA). Kiadis verwacht hierover volgend jaar duidelijkheid.

Uitstel van goedkeuring
De goedkeuring werd aanvankelijk eind 2018 verwacht, maar liep vertraging op omdat de EMA aanvullende vragen had. Die heeft Kiadis in mei beantwoord, maar niet naar tevredenheid, waardoor de goedkeuring verder is uitgesteld tot volgend jaar. 

Uitstel is niet zonder risico, vrezen analisten. KBC Securities sprak van een "drastische" kostenstijging. Tussen 2019 en 2021 zal er volgens berekeningen van de analist 20 tot zelfs 30 miljoen euro aan extra kosten worden gemaakt.

Zakenbank Jefferies denkt dat Kiadis met 62,7 miljoen euro voldoende in kas heeft om het tot in het tweede kwartaal van 2020 te redden. Dat zou nipt voldoende moeten zijn om de commerciële lancering van ATIR101 te redden.

Nieuwe emissie?

Het beeld van oplopende kosten, een groter verlies en (nog) geen omzet is al jaren hetzelfde en niet veel anders dan bij andere biofarmaceutische bedrijven die nog geen medicijnen of behandelingen hebben gelanceerd.
Het betekent wel dat Kiadis, die eerder dit jaar al 28 miljoen euro ophaalde met een aandelenemissie, mogelijk opnieuw aandelen uit moet geven. Dat kan leiden tot verwatering. 

De koers van Kiadis is dit jaar al met 28% gedaald. Afgelopen week verloor het bedrijf 9,6% aan beurswaarde.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?