• Uitgelicht

ArcelorMittal

Week 38

Winstwaarschuwingen van twee Amerikaanse staalbedrijven, Nucor en US Steel, speelden het aandeel ArcelorMittal afgelopen week parten.

Het aandeel was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 11,4%, nadat Nucor en US Steel hadden gemeld dat ze over het derde kwartaal een flink lagere winst per aandeel verwachten.

Lagere staalprijzen

De inkomsten staan onder druk door lagere staalprijzen; en daarmee ook de marges. Volgens een analist van ING is Arcelor Mittal aan dezelfde trend onderhevig. "Mittal heeft een vergelijkbare exposure in de VS."

De afgelopen jaren was China er verantwoordelijk voor dat er goede marges behaald konden worden, zo meldt een analist van Kepler Cheuvreux. Maar door de afkoeling van de Chinese economie valt nu een deel van de vraag weg. Tegelijkertijd groeit de productiecapaciteit van staal. Dit zorgt voor dalende prijzen, aldus de analist.

Verslechtering in Europa

Voor Europa ziet US Steel de marktomstandigheden ook verslechteren. De discrepantie tussen de grondstofkosten en de staalprijzen zetten de marges onder druk.

De analist van Keper Cheuvreux ziet ook dat Mittal hier last van heeft, maar wel in mindere mate dan Nucor en US Steel. Arcelor haalt 50% van de grondstoffen uit eigen mijnen en dat heeft een dempend effect.

Malaise auto-industrie

De analist van ING wijst erop dat de Europese markt importgevoelig is. "Het grote aanbod uit China, Turkije en Azië zette druk op de prijzen. Daarnaast heeft Europa te maken met een zwakke onderliggende vraag."

Zijn collega van Kepler Cheuvreux voegt eraan toe dat de auto-industrie in Europa het moeilijk heeft. Deze sector is goed voor 20% van de vraag naar staal en 40% van de vraag naar flat-rolled steel.

Schaalvergroting

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden hanteert ING nog wel een koopadvies voor ArcelorMittal, vanwege de deleveraging van het bedrijf en schaalvergroting. “Door de schaalvergroting kan het bedrijf meer input hebben op de prijsontwikkeling."

In dit licht moet ook de recente overname van het Italiaanse Ilva worden gezien.

Kepler Cheuvreux hanteert een koersdoel van 15 euro voor ArcelorMittal, maar ook deze analist noemt de marktomstandigheden moeilijk. Hij sluit niet uit dat hierdoor de EBITDA dit jaar onder de 6 miljard dollar uitkomt, tegen 10,3 miljard dollar vorig jaar.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?