• Uitgelicht

ABN Amro

Week 39

Een dreigende boete vanwege witwassen zette het aandeel ABN Amro afgelopen week fors onder druk. De koers kelderde met 13,7%.

Een grote verrassing was het nieuws niet. ABN Amro had bij de presentatie van de halfjaarcijfers al gezegd rekening te houden met een mogelijke boete voor geconstateerde fouten in de naleving van de wetgeving tegen witwassen en terrorismefinanciering.

Hoeveel ABN Amro uiteindelijk moet betalen, is nog onbekend. "In de eerdere witwaszaak tegen ING bleek dat een bank al aansprakelijk kan zijn als criminelen de systemen van de bank hebben weten te misbruiken", stelde een analist van Mediobanca. Met alleen goede bedoelingen kom je er dus niet.

Drie wetsovertredingen

Volgens het openbaar ministerie wordt ABN Amro verdacht van drie wetsovertredingen gedurende een langere periode: niet of te laat melden van ongebruikelijke transacties, onvoldoende controle van klanten en niet afscheid nemen van klanten. 

Een lakse opstelling van bankbestuurders ten aanzien van de poortwachtersfunctie kan grote gevolgen hebben voor de positie van bestuurders.

Zo trad Rabobank-topman Piet Moerland terug na de Libor-affaire van 2013 en moest Koost Timmermans, CFO van ING, vorig jaar vertrekken vanwege de eerdere misstanden bij de bank. Beide banken kregen boetes opgelegd.

Vergelijking met ING

ING kreeg een boete van 675 miljoen euro. Daarnaast werd nog eens 100 miljoen euro aan onterechte besparingen ontnomen door het OM.

Aangezien ABN Amro een stuk kleiner is dan ING, houdt een analist van KBC Securities rekening met een boete tussen de 150 en 200 miljoen euro, mits tijdens het onderzoek ernstige misstanden worden ontdekt.

Topman Kees van Dijkhuizen heeft al zijn vertrek aangekondigd.  De rest van de top van de bank is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd.

Voorziening

ABN Amro nam bij de laatste halfjaarcijfers een last van 114 miljoen euro nadat De Nederlandsche Bank had bepaald dat de bank alle particuliere klanten moet doorlichten. Het aantal medewerkers dat met de controletaak wordt belast, wordt substantieel uitgebreid. 

Volgens UBS dekken de getroffen voorzieningen geen mogelijke boete af, maar slechts de kans op hogere interne kosten.

Dividend

De Zwitserse zakenbank is van mening dat ABN Amro voldoende kapitaal in kas heeft, maar de verwachtingen voor het dividend op de korte termijn kunnen wel dalen door de dreigende boete.

Ook de premie van 20 tot 30% die beleggers tot nu toe betaalden voor ABN Amro vergeleken met rivaal ING, kan onder druk komen te staan.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?