• Uitgelicht

Altice

Week 39

Het aandeel Altice zette zijn zegetocht afgelopen week voort. Na een stijging van bijna 14% de week ervoor, kwam er nog eens 7,7% bij.

"Het is een bijzonder aandeel, omdat het dit jaar de grootste stijger op de Nederlandse beurs is, maar ook omdat het bijzonder risicovol is", zei een analist van IEX, die doelde op de hoge schuldenlast van het bedrijf

Schuldenpositie

De kabelaar had halverwege dit jaar 30 miljard euro schuld. Daarover betaalt Altice gemiddeld 5,7% rente. Dit komt neer op 1,7 miljard euro aan rentebetalingen per jaar.

Maar eerder deze maand kon het bedrijf geld aantrekken tegen gunstiger tarieven: 3,4% voor ruim acht jaar en 2,5% voor ruim vijf jaar.

Omzetstijging

Volgens de analist van IEX is de omzet verbeterd, door een agressieve marketingcampagne en het binnenhalen van de Champions League. In het tweede kwartaal steeg de geconsolideerde omzet met 3,8% tot 3,6 miljard euro, terwijl in de eerste drie maanden nog sprake was van een fractionele krimp van 0,1%.

De aangepaste EBITDA steeg op jaarbasis met 9,8%: een ruime verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal. De aangepaste EBITDA-marge verbeterde op jaarbasis met 2,2 procentpunt tot 39,9%.

Schuldafbouw

Het verbeterde operationele resultaat creëert ruimte voor een verdere afbouw van de schulden.

Altice gaat er van uit dat de rentelasten de komende twee jaar door het herfinancieren van de schulden met 700 miljoen euro per jaar naar beneden kunnen. "Dit zou 0,60 euro per aandeel schelen. Mocht het inderdaad lukken, dan is de huidige koers eigenlijk veel te laag", gaf de analist van IEX aan.

Speculatief verhaal

Hij benadrukt dat het wel een speculatief verhaal is. "We moeten de operationele resultaten goed in de gaten houden, want als het de andere kant op slaat, gaat het mis".

Volgens een analist van Deaandeelhouder.nl draait het inderdaad vooral om de schuld. De schuldratio zou volgens de kabelaar eind 2020 op 4,25 moeten uitkomen, dankzij een oplopende winst, een betere vrije kasstroom en de verkoop van bezittingen.

"Als mijn taxaties kloppen, zou de schuld in de holding met 3,5 miljard kunnen dalen richting 25 miljard."

Mocht dit lukken, dan is volgens hem een koersdoel van 8,87 euro mogelijk. Wel waarschuwt hij net als zijn collega van IEX dat mocht dit scenario niet uitkomen, de koers weer fors kan corrigeren. "Het is een aandeel voor beleggers die hun zenuwen in bedwang kunnen houden".

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?