• Uitgelicht

ASMI

Week 40

Het vertrek van CEO Chuck del Prado kan voor nieuwe fantasie rond het aandeel zorgen, verwachten analisten die ABM Financial News polste.

Del Prado kondigde bij de jaarvergadering aan in 2020 met pensioen te gaan. Sinds 2008 stond hij aan het roer bij de toeleverancier van de halfgeleidersector, die werd opgericht door zijn vader Arthur.

Bij zijn benoeming was er de nodige scepsis. “Maar die critici heeft hij wel de mond gesnoerd”, meent een analist van Actiam.

Koers blijft achter bij branchegenoten

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritischer. Wie op 1 maart 2008 1.000 euro had belegd in aandelen ASMI, zou nu een belang hebben dat 7.800 euro waard is, berekende de VEB. "Indrukwekkend, maar afgezet tegen de andere Nederlandse chipaandelen toch aan de magere kant."

Ter vergelijking: een investering in ASML is in dezelfde periode meer dan zeventien keer zoveel waard geworden en in BE Semiconductor Industries meer dan achttien keer. De Europese chipindex Stoxx Total Semiconductor Index, waar de drie Nederlandse toeleveranciers onderdeel van uitmaken, is vertienvoudigd.

Sectorstandaard

Ook een analist van NIBC roemt Del Prado. Vooral de nieuwe technologie ALD wist hij tot "bijna een sectorstandaard" te maken.

Del Prado meent zelf dat het nu een goed moment is voor een wisseling van het leiderschap bij ASMI. De analist van NIBC denkt dat Del Prado met deze opmerking de spijker op zijn kop slaat.

Volgens hem zou ASMI voortaan meer nadruk kunnen leggen op het te gelde maken van de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren, en daar komt vermoedelijk een ander type leider bij kijken.

Koersdoelverhoging

Hij handhaaft het Houden-advies. Analisten van Credit Suisse hadden het aandeel al op hun kooplijst staan en besloten vrijdag om het koersdoel te verhogen van 75 naar 90 euro.

ASMI zal volgens de Zwitserse zakenbank de komende jaren gaan profiteren van de zoektocht van halfgeleiderfabrikanten naar steeds kleinere chips.

De analisten besloten hun omzet- en winstramingen voor dit jaar en volgend jaar te verhogen. In 2019 verdient ASMI vermoedelijk 5,20 euro per aandeel en in 2020 is dit 3,90 euro. Die winstdaling is het gevolg van een eenmalige meevaller die ASMI dit jaar kan boeken door een schikking met Kokusai.

Overnamefantasie

Een vermogensbeheerder van Aberfeld denkt net als de analist van NIBC dat het aanstaande vertrek van Del Prado voor dynamiek kan zorgen, en mogelijk ook kan leiden tot een overname.

Het aandeel ASMI werd afgelopen week 0,8% duurder, terwijl de Midkap-index de week met verlies afsloot.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?