• Uitgelicht

Philips

Week 41

Philips was afgelopen week de sterkste daler op het Damrak. Het aandeel leverde na een winstwaarschuwing 4,7% in.

Philips kondigde aan dat de margegroei van 1 procentpunt die het concern nastreeft die jaar niet wordt gehaald. Dit is te wijten aan tegenwind bij de divisie Connected Care. De onderneming rekent nog slechts op 0,1 of 0,2% groei. 

De andere divisies lieten volgens CEO Frans van Houten "een goed groeimomentum" zien. Bij Diagnosis & Treatment en Personal Health verbeterden de marges, terwijl de marge bij Connected Care met 4,5 procentpunt daalde.

Hierdoor kwam de aangepaste EBITA uit op 583 miljoen euro. Dat komt neer op een marge van 12,4%, tegen 13,2% een jaar eerder.

Handelsoorlog

Volgens Van Houten heeft Connected Care proportioneel meer last van de handelsoorlog en in mindere mate van valutaschommelingen.

De ordergroei, die in het derde kwartaal vorig jaar nog 11% bedroeg, viel afgelopen kwartaal volledig stil. En dat is geen goede voorbode voor 2020, waarschuwde UBS.

Tegenwind is tijdelijk

Toch meent Van Houten dat de tegenwind maar tijdelijk zal zijn. Philips zag dan ook geen reden om de outlook voor 2020 aan te passen.

Volgend jaar denkt Philips een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6% per jaar te kunnen realiseren en een verbetering van de EBITA-marge van circa 100 basispunten.

Als het hierin slaagt, zullen de analistentaxaties volgens analisten van Berenberg niet al teveel omlaag hoeven.

UBS vulde aan dat de marge weliswaar tegenviel, maar dat de omzet conform verwachting was en de autonome groei van 6% zelfs meeviel.

Kortom, als de tegenwind inderdaad tijdelijk is en de VS en China een handelsakkoord sluiten, zou de koersdaling van Philips wel eens een instapmoment kunnen zijn. Berenberg en UBS handhaafden daarom hun koopadvies, met koersdoelen van respectievelijk 48 en 45 euro.

Koersdoelverlaging

ING verlaagde het koersdoel voor Philips wel, van 42 naar 40 euro, met een ongewijzigd Houden-advies. De analisten merkten op dat Philips zich in een meerjarig transformatieproces bevindt van een industrieel conglomeraat naar een Healthtech-bedrijf, met vooruitzichten op betere groei en hogere marges.

Tot afgelopen jaar verliep dit transformatieproces relatief vloeiend. Maar de winstwaarschuwing bij de Connected Care-divisie liet zien dat de margeverbetering nu stokt.

Vanaf 2020 ziet ING weer ruimte voor margeverbetering, maar volgens de analisten is het verbeterde profiel van Philips al in de waardering van het aandeel verwerkt.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?