• Uitgelicht

ASML

Week 42

ASML kwam afgelopen week met kwartaalresultaten die aan de verwachtingen voldeden, maar het aandeel leverde desondanks 3,5% in.

De chipmachinefabrikant boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 2.987 miljoen euro. Dat leverde bij een brutomarge van 43,7% een nettowinst op van 627 miljoen euro.

Daarmee voldeed ASML aan zijn eigen verwachtingen. Het concern had namelijk gerekend op een omzet van ongeveer 3 miljard euro, met een brutomarge van 43 tot 44%.

Nieuwe opdrachten

Verder meldde ASML dat het concern in het derde kwartaal 23 nieuwe opdrachten voor Extreme Ultraviolet (EUV)-systemen had binnengesleept. Hierdoor steeg de orderinstroom op kwartaalbasis van 2,8 miljard euro naar 5,1 miljard euro.

Voor het vierde kwartaal mikt ASML op een recordomzet van ongeveer 3,9 miljard euro, met een brutomarge van 48 tot 49%.

ASML denkt in 2020 mogelijk een omzet van 13 miljard euro te genereren. De brutomarge ligt dan naar verwachting boven de 50% en in 2025 ruim daarboven.

Een rondgang langs analisten wijst uit dat beursvorsers zich voor volgend jaar geen zorgen maken over de logic.

Geheugenchips

"De onzekerheid zit in geheugen", meent een analist van ING. "Die vraag is momenteel zwak', vult zijn collega van Kepler Cheuvreux aan. Hij rekent echter toch op enige verbetering in de loop van 2020.

"We zien dat de prijsdalingen in de markten voor DRAM en NAND afnemen, wat er op duidt dat maatregelen om het overaanbod aan te pakken zich beginnen uit te betalen. Wanneer in loop van volgend jaar een balans tussen aanbod en vraag wordt bereikt, verwacht ik weer meer bereidheid van klanten om te investeren", licht hij toe.

EUV

Wat ASML onderscheidt van zijn concurrenten, is de EUV-technologie. ASML zit momenteel op een kantelpunt naar volledige capaciteit met deze nieuwe machines, die momenteel 100 miljoen euro per stuk kosten.
EUV maakt ASML "de monopolist in high end", meent een analist van Degroof Petercam. Hij ziet de toekomst voor EUV zonnig in.

Behalve dat ASML steeds meer op volle capaciteit draait, wat goed is voor de bezettingsgraad en de kosten per machine drukt, komen er ook nieuwe en duurdere versies op de markt, die ook nog een grotere marge opleveren.

Een analist van Berenberg denkt dat ook steeds meer systemen nodig zijn, want steeds als de zogeheten nodes kleiner worden om zo kleinere chips te maken, zijn er meer 'laagjes' nodig, die door een EUV-machine worden geproduceerd.

Servicecontracten

Positief is ook dat de machines die ASML levert gepaard gaan met service-contracten, die ook een substantiële omzet opleveren.

Vrijwel elke analist heeft dan ook een koopaanbeveling op het aandeel. Een enkeling hanteert een Houden-advies.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?