• Uitgelicht

Kiadis

Kiadis stelde beleggers teleur met het bericht dat het in 2020 geen voorlopige Europese marktgoedkeuring verwacht voor ATIR101.

Het geduld van beleggers werd vrijdag flink op de proef gesteld na het bericht dat Kiadis Pharma in 2020 geen voorlopige goedkeuring verwacht van de Europese toezichthouder voor zijn potentiële behandeling tegen bloedkanker, ATIR101.

Vertraging

In 2017 diende het biofarmaceutische bedrijf een marktaanvraag in voor ATIR101, op basis van Fase 2-onderzoeksresultaten. Kiadis hoopte de behandeling in 2019 in Europa te kunnen lanceren.

Maar de goedkeuring liep vertraging op, omdat de Europese medicijnwaakhond EMA aanvullende vragen had. Kiadis wist deze in mei echter niet naar tevredenheid te beantwoorden.

Hierop riep het EMA de hulp in van een adviesgeroep met medische experts om tot een besluit te komen. Daardoor werd de verwachte goedkeuring uitgesteld tot 2020.

Negatief advies

Maar dat tijdspad is nu van de baan, aldus Kiadis, omdat het zogeheten Committee for Medicinal Products for Human Use naar verwachting een negatief advies zal geven over ATIR101. De Fase 2 data en historische T-cel data zouden niet voldoende zijn om nu groen licht te geven. 

Kiadis rolt momenteel een Fase 3 onderzoek uit onder 250 patiënten. In 2021 moeten er eerste onderzoeksdata beschikbaar zijn.

Mocht die test positief uitpakken, dan zal er een nieuwe aanvraag worden ingediend, verwacht een analist van IEX. Maar Kiadis zal volgens hem wel "zijn huiswerk grondiger moeten doen om ATIR101 goedgekeurd te krijgen."

Forse financiële impact

Hoewel CFO Scott Holmes de tegenslag nuanceerde door aan te geven dat de omzet in de eerste jaren na de Europese goedkeuring "minimaal" zou zijn, verwacht de IEX-analist wel degelijk een forse financiële impact. "Er zal vers geld nodig zijn om die periode te overbruggen."

Bij de halfjaarcijfers rapporteerde Kiadis een kaspositie van 62,7 miljoen euro ultimo juni. Volgens KBC Securities gaat het echter hard met de cashburn. De liquide middelen zijn medio 2020 op.

Dat betekent dat Kiadis, dat eerder dit jaar al 28 miljoen euro ophaalde met een aandelenemissie, opnieuw op zoek moet naar geld. Volgens NIBC heeft het bedrijf nog eens zo'n 60 miljoen euro nodig om het Fase 3 onderzoek uit te rollen.

Verkoopadvies

KBC Securities zette Kiadis afgelopen week op de verkooplijst en halveerde het koersdoel vrijwel tot 3,50 euro.

Zakenbank Jefferies ziet voorlopig geen aanjagers. Pas in 2021 wordt duidelijk hoe de Europese en Amerikaanse toezichthouder tegenover een eventuele goedkeuring staan, op basis van de eerste Fase 3 data.

Beleggers lijken het vertrouwen in Kiadis ondertussen verloren te hebben. De koers kelderde vorige week met 51,6% naar 2,50 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?