• Uitgelicht

Brunel

Week 43

Een winstwaarschuwing kwam het aandeel Brunel afgelopen week duur te staan. Ruim een vijfde van de beurswaarde ging in rook op.

De specialistische detacheerder kondigde aan te stoppen met het onderdeel Brunel Industrial Services (BIS) in Texas.

Winstwaarschuwing

Daarmee gaat een last gepaard ter waarde van 8 miljoen euro, waardoor er in de tweede helft van het jaar een operationeel verlies zal volgen van 9 miljoen euro.

De markt voor schalie-olie en aardgas zit in het slop en klanten kiezen voor contracten tegen een vast bedrag, in plaats van op basis van gewerkte uren. Hierdoor kampte BIS met forse overcapaciteit en werd er aanzienlijk operationeel verlies geleden.

Omdat het verdienmodel niet meer werkte, heeft Brunel besloten met het onderdeel te stoppen.

Koersdoelverlagingen

Analisten van ABN Amro verlaagden het koersdoel van 17,50 euro naar 9,50 euro en haalden het aandeel van de kooplijst.

Brunel handhaaft wel de omzetverwachting voor 2019, van 1.025 tot 1.075 miljoen euro. Maar het EBIT-resultaat krijgt een forse knauw en blijft dit jaar steken op 15 tot 20 miljoen euro. Eerder ging Brunel nog uit van 38 tot 43 miljoen euro.

Ook analisten van KBC Securities besloten om het koersdoel te verlagen, van 14 euro naar 9,50 euro. Het besluit om de stekker te trekken uit BIS noemde KBC "pijnlijk".

Ook pijn in Nederland

Maar de pijn bleef niet beperkt tot Texas. De resultaten in Nederland staan volgens Brunel nog steeds onder druk, door de schaarste aan gespecialiseerde talent in IT en technische beroepen.

Om de winstgevendheid te verbeteren, versnelt Brunel zijn inspanningen om het nieuwe jaar te beginnen met een afgeslankte organisatie. Daarbij zal de focus geheel op de nieuwe groeigebieden liggen.

Ook in Duitsland gaat het nog niet naar behoren. Er worden meer projecten in de auto-industrie gestopt dan Brunel had voorzien. Dit heeft een bescheiden invloed om de omzet, maar raakt de winstgevendheid wel.

Aandelenverkoop door oud-CEO

Wie de koersimplosie afgelopen week in ieder geval ontliep, is Jan Arie van Barneveld. De voormalig CEO, en tegenwoordig commissaris, verkocht halverwege september bijna 170.000 aandelen Brunel, voor 10,63 euro per stuk. Dit leverde hem 1,8 miljoen euro op.

Dit waren alle gewone aandelen die hij bezat. Hij heeft nog 140.000 'stock appreciation rights' over, waarmee hij het recht heeft om mee te profiteren als het aandeel Brunel in waarde stijgt.

De koers van Brunel daalde afgelopen week met 21,3% naar net iets meer dan 8 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?