• Uitgelicht

Prosus en Takeaway

Week 43

Prosus heeft een spaak in het wiel van Takeaway.com gestoken, door eveneens een bod uit te brengen op het Britse Just Eat.

Op dinsdag maakte beursnieuweling Prosus bekend dat het Just Eat wil overnemen, de Britse maaltijdbezorger waar ook Takeaway.com zijn zinnen op had gezet. Prosus biedt 7,10 Britse pond per aandeel, circa 20% hoger dan het bod van Takeaway.

Twijfels

Hierop schoot de koers van Just Eat met meer dan 20% omhoog. Ook het aandeel Takeaway zat in de lift. Blijkbaar heeft mening belegger zijn twijfels bij de overname door Takeaway.

Een analist van IEX noemde de koerswinst voor Takeaway bijzonder. "De deal met Just Eat lijkt juist erg gunstig. Mocht deze afketsen, dan verliest Takeaway niet alleen schaalgrootte, maar mist het ook de oversteek naar de UK en de VS."

Een analist Deaandeelhouder.nl geeft als verklaring voor de koersstijging dat Takeaway na de overname van de Duitse tak van Delivery Hero "wel veel hooi op de vork" heeft genomen.

Bod afgewezen

Toch is de deal vooralsnog niet stuk gelopen. Just Eat wees het bod van Prosus af en bleef achter een samengaan met Takeaway staan. Ook de Nederlandse maaltijdbezorger ziet nog steeds brood in de combinatie.

De analist van IEX verwacht dat Prosus de aandeelhouders van Just Eat zal blijven paaien met een hoger bod, om zo het bedrijf alsnog naar zich toe te trekken. Prosus benaderde de Britse maaltijdbezorger al meerdere keren, maar Just Eat hield de boot altijd af.

JPMorgan Cazenove denkt echter niet dat het zover zal komen en dat aandeelhouders van Just Eat die hopen op een hoger bod teleurgesteld zullen worden.

Britse markt

Volgens de analist verslechteren de trends voor Just Eat, terwijl de Britse markt het moeilijker heeft dan verwacht. Er was in het derde kwartaal nauwelijks sprake van ordergroei in Groot-Brittannië.

Volgens JP Morgan zijn er dringend investeringen in de Britse markt nodig. Hierdoor prefereert de zakenbank Delivery Hero boven Takeaway en Just Eat. 

Grote investeringen

Ook Prosus acht grote investeringen in Just Eat noodzakelijk. De investeerder gelooft niet dat een combinatie van Just Eat en Takeaway in deze investeringsbehoefte zal voorzien.

Een analist van Actiam verwacht niet dat Takeaway het bod op Just Eat zal verhogen, omdat het al aan zijn limiet ziet. Ook zijn collega van Deaandeelhouder.nl gelooft niet dat het Nederlandse bezorgbedrijf als winnaar uit de bus komt.

De koers van Takeaway steeg afgelopen week met 2%. Prosus leverde 6,7% in.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?