• Uitgelicht

Air France-KLM

Week 44

Beleggers hadden afgelopen week moeite om de cijfers van Air France-KLM op waarde te schatten. Uiteindelijk resteerde een miniem koersverlies van 0,2%.

Air France-KLM maakte bekend dat de winst in het derde kwartaal is uitgekomen op 366 miljoen euro, 420 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Valuta-effect

Dit was mede te wijten aan een sterkere dollar en een uitfasering van de Airbus A380, hetgeen een negatieve impact van 100 miljoen euro had.

Dit cijfer lag wel boven de gemiddelde verwachting van analisten, van 643 miljoen euro.

De omzet steeg wel, met 2% naar 7.696 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 7.685 miljoen euro.

Tegenvallers waren volgens ING vooral het lager dan verwachte operationeel resultaat en de voorzichtige outlook, met een doelstelling om de kosten per unit terug te brengen met maximaal 1%. "De realiteit is evenwel dat de kosten per unit in het derde kwartaal nog stegen", zo voegde de analist toe.

Beleggers zwalken

De eerste reactie van beleggers op de cijfers was erg negatief, maar later herstelde het aandeel weer. Uiteindelijk bleef het koersverlies beperkt tot 0,2%.

Volgens Davy Research ligt de focus van beleggers vooral op de beleggersdag van Air France-KLM, die morgen plaatsvindt. Hierbij hopen aandeelhouders vooral een weg naar verbetering te zien bij Air France richting 2024, als de herstructureringen en investeringen hun vruchten moeten afwerpen. 

Volgens analisten van Bernstein is de belangrijkste vraag hoe het concern 1 miljard euro aan extra winst kan genereren, om aan te haken bij concurrenten als Lufthansa en IAG.

De zakenbank meent dat Air France-KLM te weinig doet, met name om de personele organisatie te herstructureren, om zijn prestaties significant te verbeteren.

Puzzelstukjes

De analisten beginnen naar eigen zeggen wel de "stukjes van de puzzel" van de nieuwe strategie van CEO Ben Smith te zien. Die puzzel oogt volgens hen "veelbelovend".

Maar om daadwerkelijke een oordeel te kunnen vellen, is het wachten op meer details tijdens de beleggersdag.

De beursvorsers voorzien dat Air France-KLM dan onthult hoe het de marges zal verhogen. Daartoe is volgens hen zeker ruimte.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?