• Uitgelicht

ASMI

Week 44

De kwartaalcijfers van ASMI werden door analisten enthousiast ontvangen. Beleggers reageerden aanvankelijk aarzelend, maar uiteindelijk steeg de beurskoers met 9,2%.

ASM International boekte afgelopen kwartaal een omzet van 271 miljoen euro en haalde voor 292 miljoen euro aan orders binnen.

Daarmee overtrof de toeleverancier van de halfgeleidersector de eigen voorspellingen van een omzet en orderinstroom van elk 250 tot 270 miljoen euro.

Schikking

In het tweede kwartaal kwam de omzet nog uit op 363 miljoen euro, met een orderinstroom van 373 miljoen euro. Maar daar zat 103 miljoen euro in uit een schikking met Kokusai Electric. Zonder die schikking bedroeg de omzet 260 miljoen euro, met een orderinstroom van 270 miljoen euro.

De brutomarge bedroeg in het derde kwartaal 42,4%, tegen 59% een kwartaal eerder. Maar het was hoger dan de 40,9% een jaar terug.

Het operationeel resultaat was 50,6 miljoen euro en de nettowinst 53,5 miljoen euro.

De meevallende omzet en orderinstroom schreef CEO Chuck del Prado toe aan een aanhoudend hoge vraag in het logic/foundry segment. Verder was de kaspositie verder gestegen, mede dankzij de schikking met Kokusai.

En er zit meer in het vat. ASMI heeft nóg een schikking met Kokusai getroffen; ditmaal voor 61 miljoen dollar. Hiermee zijn volgens ASMI alle disputen met Kokusai opgelost.

Sterke outlook

Voor het lopende kwartaal mikt ASMI op een omzet van 310 tot 330 miljoen euro en een orderinstroom van 290 tot 310 miljoen euro. Dat is exclusief de nieuwe schikking met Kokusai.

De markt voor wafer fab equipment zal dit jaar met zo'n 15% dalen. Het geheugensegment blijft zwak. Voor logic en foundry voorziet ASMI een "solide" jaar. Dit zal ook doorzetten in het eerste deel van 2020.

Analisten enthousiast

Analisten waren zeer goed te spreken over deze outlook. Zo had Degroof Petercam op slechts 250 miljoen euro gerekend, zowel voor de orderinstroom als de omzet. NIBC sprak van een "veel beter dan verwachte outlook".

JPMorgan Cazenove verwacht dat ASMI in de eerste helft van 2020 harder zal groeien dan de markt.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?