• Uitgelicht

ArcelorMittal

Week 45

ArcelorMittal heeft een goede week achter de rug. Een combinatie van factoren maakte dat beleggers het aandeel weer koopwaardig achten.

ArcelorMittal trok aan het begin van de week al flink de aandacht van beleggers en Italiaanse beleidsmakers door af te zien van de aankoop van de noodlijdende Italiaanse staalfabriek Ilva. Daarmee kwam een beloofde investering van 2,4 miljard euro te vervallen. Het Frans-Indiase concern had het recht om van de koop af te zien, op het moment dat een nieuwe wet de plannen met de fabriek zou torpederen en daar was volgens het bedrijf nu sprake van.

Rome was verre van verheugd over dit besluit en vreest nu voor sluiting van de fabriek in het Zuid-Italiaanse Taranto, waarmee veel banen verloren gaan, maar waarmee wellicht ook een einde komt aan grootschalige milieuverontreiniging. Sluiting van Ilva zou ook een heel aardige impuls voor de lage staalprijzen van het moment kunnen zijn, eenvoudigweg omdat er daarmee capaciteit uit de markt zou worden gehaald in een markt die kampt met overcapaciteit

Met deze beslissing bleef de belegger niet stil zitten en zette het aandeel hoger. Die winst moest het aandeel woensdag wel weer deels prijsgeven, maar in aanloop naar de resultaten over het derde kwartaal leek de toon gezet.

Die cijfers werden donderdag voorbeurs met de markt gedeeld. Afgelopen kwartaal realiseerde het staalconcern een EBITDA-resultaat van 1.063 miljoen dollar, hetgeen meer was dan de 930 miljoen dollar waar analisten vanuit gingen. Volgens ING versloeg de staalreus op bijna alle vlakken de prognoses. De bank was minder positief over de outlook van het staalconcern waarin het de groeiverwachting voor het mondiale staalverbruik verlaagde van 0,5 tot 1,5 procent naar 0,5 tot 1,0 procent. Beter te spreken was de bank over de schuldpositie en de verwachting dat in het vierde kwartaal uit het werkkapitaal nog een meevaller van 1,4 miljard dollar vrijkomt.

De combinatie van meevallende cijfers en verdere opluchting over het handelsconflict zette de belegger aan weer in te stappen. Donderdag sloot de koers 6,7 procent hoger.

Het aandeel dikte afgelopen week 10,4 procent aan. “Mittal heeft de bodem gezien”, denkt analist Nico Inberg van IEX. Beleggers kunnen zich volgens hem opmaken voor een goed 2020.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?