• Uitgelicht

ABN Amro

Week 47

ABN Amro het afgelopen week moeilijk na een reeks negatieve berichten, waaronder een boete van AFM en onderzoek naar dividendstrippen in Duitsland.

ABN Amro kwam afgelopen week enkele malen negatief in het nieuws. Zo werd bekend dat de bank van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete van 2 miljoen euro heeft gekregen, omdat ABN Amro in 2016 niet op tijd meldde dat Gerrit Zal zou vertrekken als ceo. Dat was koersgevoelige informatie.

Screenen van klanten

Verder schreef NRC Handelsblad dat ABN Amro bij de fusie met Fortis in 2010 alle vijf miljoen Fortis-klanten als 'veilig' in zijn systemen heeft gezet, zonder hen te screenen, en dat die screening nog steeds niet heeft plaatsgevonden.

Volgens de krant was dat een van de aanleidingen voor het Openbaar Ministerie om nader onderzoek te doen naar de verplichte klantcontroles die witwassen en financiële criminaliteit tegen moeten gaan.

ABN Amro had bij de presentatie van de halfjaarcijfers al gemeld dat De Nederlandsche Bank had geëist dat de bank haar particuliere klanten zou doorlichten.

Dividendstrippen

Verder vielen de Duitse opsporingsdiensten vorige week het kantoor van ABN Amro in Frankfurt binnen, vanwege een onderzoek naar dividendstrippen voor 2012, en werd ook informatie ingewonnen bij het kantoor in Amsterdam.

Tot 2012 konden zowel de partij die short zat op een aandeel als de feitelijke eigenaar van dat aandeel een certificaat ontvangen waarin werd gemeld dat dividendbelasting was betaald. Hoewel slechts één keer belasting werd betaald, konden beide partijen de belasting in zijn geheel terug claimen. In 2012 wijzigde de Duitse wet die dit mogelijke maakte.

Ook dit nieuws kwam niet geheel uit de lucht vallen. Op 8 november 2018 maakte ABN Amro al melding van deze onderzoeken. De bank heeft toen aan de Duitse belastingdienst de miljoenen vergoed die ABN Amro onterecht terug had geclaimd als dividendbelasting.

Overwinning in hypotheekdossier

Op vrijdagmiddag was er nog wel positief nieuws voor ABN Amro. De bank boekte een overwinning bij de Hoge Raad. Deze oordeelde dat het gerechtshof op een onjuiste wijze heeft beoordeeld of het wijzigingsbeding bij de Euribor-hypotheek van ABN Amro oneerlijk was. Het hof zal hier nu opnieuw naar moeten kijken.

ABN Amro heeft iets meer dan 100 miljoen euro opzij gezet voor deze kwestie.

De beurskoers van ABN Amro zakte vorige week met 3,3% naar 16,10 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?