• Uitgelicht

Alfen

Week 47

De koers van Alfen kelderde afgelopen week met 9,6% naar 13,20 euro, nadat de grootaandeelhouder opnieuw een pluk aandelen had verkocht.

Grootaandeelhouder Infestos kondigde vrijdagavond 15 november aan 1,5 miljoen aandelen Alfen van de hand te willen doen.

Verkoop belang

Maandag 18 november bleek dat dit is gelukt. De investeringsmaatschappij heeft een belang van 7,5% verkocht aan een groep institutionele partijen. Tegen welke prijs dit is gebeurd, wilden de grootaandeelhouder en Alfen niet vertellen.

Ook de namen van de kopers werden niet bekendgemaakt. Het register van de Autoriteit Financiële Markten biedt hierover vooralsnog geen duidelijkheid. Vooral buitenlandse aandeelhouders zijn vaak laat met melden, maar het is ook mogelijk dat de aandelen zo zijn verspreid over verschillende partijen, dat geen enkele aandeelhouder door een meldingsgrens is geschoten.

Infestos bracht Alfen in maart vorig jaar naar het Damrak, voor 10 euro, in plaats van de gewenste 11,25 tot 15,00 euro per aandeel. Hierdoor werd de producent van laadpalen voor elektrische auto’s, transformatoren en opslagsystemen voor energie gewaardeerd op 200 miljoen euro.

Geen lock-up

Infestos houdt na de verkoop nog altijd een belang van 35,2% in Alfen. Op dit belang zit geen lock-up. Dat betekent dat Infestos elk moment opnieuw aandelen mag verkopen.

Maar volgens Berenberg kan de investeerder beter nog even wachten met het te gelde maken van het resterende belang. De zakenbank hanteert een koersdoel van 22 euro en heeft het aandeel dan ook op de kooplijst staan.

De analisten zijn er steeds meer van overtuigd geraakt dat Alfen op een efficiënte wijze de productie kan opschroeven om aan de groeiende vraag te voldoen.

Daarnaast denken ze dat het voor concurrenten lastig is om de strategie van Alfen te kopiëren. Ook heeft Berenberg er vertrouwen in dat het management in staat is de interne organisatie te verbeteren.

Verhoogde prognose

De zakenbank verhoogde de verwachtingen ten aanzien van de aangepaste EBITDA met gemiddeld 5% voor de periode van 2019 tot en met 2021, uitgaande van een aantrekkende marge. 

Als aandeelhouder Infestos gelooft in deze taxaties, dan is het inderdaad beter om nog even te wachten met de verkoop van het resterende belang. In het meest positieve scenario ziet Berenberg namelijk zelfs kans voor het aandeel om te stijgen naar 75 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?