• Uitgelicht

BAM

Week 48

BAM kon afgelopen week opgelucht ademhalen toen het kabinet nieuwe achtergrondwaarden voor PFAS aankondigde, om bouwers en baggeraars meer ruimte te bieden.

Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen stelde een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS vast voor de bodem.

Nieuwe achtergrondwaarden

Dit gebeurde nadat het RIVM adviseerde om een achtergrondwaarde van 0,8 microgram PFAS per kilo grond voor de landbodem te hanteren, en 0,9 microgram per kilo voor de stof PFOS.

"We zetten hiermee een heel belangrijke stap, waardoor veel grond- en baggerwerkzaamheden weer door kunnen, terwijl we zorgen voor de bescherming van onze gezondheid en het milieu", lichtte de minister toe.

Het kabinet wil daarnaast een vangnet voor gezonde bedrijven die door de PFAS-crisis tijdelijk geen mensen en machines aan het werk kunnen hebben.

De overheid kan nu al voor een deel garant staan voor bedrijven die een lening willen afsluiten, via de Borgstelling MKB-kredieten. Het kabinet wil het deel waarvoor de overheid garant kan staan verhogen.

Verlaging maximumsnelheid

Eerder deze maand was er ook al positief nieuws voor de sector. Toen werden er nieuwe maatregelen gepresenteerd om het verlammende stikstofdossier aan te pakken, zoals een verlaging van de maximumsnelheid op bepaalde snelwegen en een beperking van de uitstoot van ammoniak bij veehouderijen.

Volgens Den Haag maken deze maatregelen in 2020 de bouw van 75.000 huizen mogelijk.

"Er zijn nog duidelijk zorgen of het genoeg is en of het snel genoeg is", zei CEO Rob van Wingerden van BAM Groep toen op Radio 1. "We zijn er nog niet."

Eerste stap

Deze mening werd gedeeld door de analisten. "Een kleine eerste stap", zei een beursvorser van Degroof Petercam. Hij noemde het positief dat de politiek iets doet. Maar vooral om weer ruimte te bieden voor infrastructurele projecten moet er volgens hem nog veel gebeuren.

En voor PFAS was er nog niets opgelost. "Daarvoor moeten ondergrenzen komen", aldus de analist.

Het aandeel BAM werd afgelopen week 4,5% duurder.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?