• Uitgelicht

Aalberts

Week 49

Aalberts wist beleggers afgelopen week positief te verrassen op zijn beleggersdag. De koers steeg met 1,6%.

Aalberts liet met verschillende presentaties zien dat het meer focus wil aanbrengen en zo de eerder afgegeven doelstellingen wil halen.

Meer focus

Het concern wil de voorraden verkleinen en inzetten op minder technologieën en eindmarkten. Daarnaast zal het aantal productie- en servicelocaties sterk worden teruggebracht en blijft innovatie hoog op de agenda staan.

Aalberts mikt daarbij op een autonome groei van 3 tot 5%. Verder wil het een operationele marge behalen van 25%. "Elke 10 miljoen euro omzet meer moet 2,5 miljoen aan EBIT opleveren", verduidelijkte CEO Wim Pelsma.

De EBITA-marge zal op termijn boven de 14% uitkomen en het rendement op de investeringen (ROCE) op meer dan 18%.

Zwakte in enkele eindmarkten

Of die ondergrens van 3% op korte termijn haalbaar is, daaraan twijfelen analisten echter. Aalberts wees zelf op de zwakte in de industrie en automotive, in combinatie met een trager dan voorziene groei in de halfgeleidersector. ING mikt voor 2020 op 2,6% groei, met een EBITA-marge van 13,3%.

Verder wil Aalberts per jaar 140 tot 160 miljoen euro investeren en ziet het ruimte om de portefeuille voor 300 tot 350 miljoen euro te "optimaliseren".

Pelsma denkt aan twee grotere desinvesteringen, aangevuld met enkele kleinere. Financieel topman Arno Monincx zei dat hij niet rekent op afschrijvingen bij deze desinvesteringen.

Tegelijk met een kleinere portefeuille wil Aalberts ook de voorraden met 100 tot 150 miljoen euro terugbrengen, hetgeen deels al gebeurt door de desinvesteringen.

Overnames

Aalberts zei woensdag "autonoom zoveel kansen" te zien. Toch wil de kralenrijger van weleer het niet helemaal op eigen kracht doen. De autonome groei dient te worden aangevuld met zogeheten bolt on acquisities.

Pelsma mikt op overnames die 100 tot 200 miljoen euro aan de omzet zullen bijdragen. Maar teveel hooi ineens op de vork, is niet goed, zo hield hij zijn toehoorders voor.

Overtollig kapitaal gaat naar de aandeelhouders, in de vorm van dividend of via de inkoop van eigen aandelen. “Maar dat is niet wat we prefereren", voegde Pelsma daaraan toe.

Verschillende adviezen

ING handhaafde het koopadvies op Aalberts. ABN Amro hield vast aan een verkoopadvies, voornamelijk omdat de verwachtingen voor 2019 en 2020 te hoog lijken, gegeven de ontwikkelingen in de eindmarkten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?