• Uitgelicht

Fugro

Week 49

De koers van Fugro steeg afgelopen week met 3,9% naar 8,87 euro na diverse ontwikkelingen.

Donderdag werd bekend dat Lucerne Capital Management zijn belang in Fugro heeft uitgebreid van 5,43% naar 10,22%.

Verder kwam een analist van ING vorige week met twee notes over het beursfonds.

Royalty’s

Volgens hem kan Fugro mogelijk profiteren van de plannen van olie- en gasproducent Santos om de productie op te starten in Dorado, een offshore gebied voor de westkust van Australië.

"Fugro zal dan royalty's ontvangen voor eerder verrichte seismische werkzaamheden in een joint venture met Finder Exploration", zei hij.
“De impact op de kasstromen zal aanvankelijk beperkt zijn, maar als er meer velden worden ontwikkeld, kunnen de opbrengsten voor Fugro oplopen tot een paar miljoen euro per jaar.”

Patentzaak

Verder schreef de beursvorser dat de bodemonderzoeker wel moet oppassen dat de geplande verkoop van het belang in de joint venture Seabed Geosolutions niet misloopt door een patentzaak waarbij deze joint venture is betrokken.

Seabed wordt beschuldigd van patentinbreuk door Magseis Fairfield, maar de joint venture beargumenteerde dat de zogeheten Manta-technologie van het Noorse bedrijf niet valide is. Het Amerikaanse Patent Trial and Appeal Board (PTAB) wees die argumenten echter af. 

Beperking olieproductie

Volgens een analist van InsingerGilissen hangt de positieve koersontwikkeling van Fugro ook samen met de richting van de olieprijs en de voortzetting van het productiebeperkingsakkoord van de OPEC.

Het oliekartel besloot zelfs de huidige productiebeperking met 40% uit te breiden tot circa 1,7 miljoen vaten per dag. De grote vraag is volgens de analist wel wat de VS komend jaar gaat doen, aangezien de Amerikaanse [schalie]productie de afgelopen jaren praktisch is verdubbeld.

Tot slot merkte de analist op dat de investeringen in de offshore sector de laatste jaren miniem zijn geweest. “Maar nu dit aantrekt profiteert ook Fugro daarvan."

Lagere volatiliteit

Een analist van Kempen & Co. wijst erop dat de marktkapitalisatie van Fugro dusdanig klein is dat het twee kanten op kan. Hij refereert daarmee aan de vaak hogere volatiliteit van een aandeel bij een lagere marktkapitalisatie.

Hij ziet overigens weinig redenen voor het aandeel om omlaag te gaan. Zo waren de cijfers over het derde kwartaal volgens hem boven verwachting.

De koers van Fugro steeg afgelopen week met 3,9% naar 8,87 euro.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?