• Uitgelicht

Galapagos

Week 51

Ondanks goed nieuws over filgotinib daalde de koers van Galapagos afgelopen week, nadat enkele analisten het aandeel van hun kooplijst hadden gehaald.

Gilead Sciences, de samenwerkingspartner van Galapagos, heeft vorige week in de Verenigde Staten de marktaanvraag ingediend voor filgotinib, het reumamedicijn dat het samen met Galapagos ontwikkelt.

Prioriteitsbeoordeling

Het concern diende bij de U.S. Food and Drug Administration (FDA) ook een voucher voor prioriteitsbeoordeling in. Hierdoor wordt de verwachte termijn voor beoordeling volgens Galapagos ingekort.

"In klinische studies heeft filgotinib een veiligheids- en tolerantieprofiel aangetoond dat een belangrijke verbetering kan betekenen in de behandeling van reumapatiënten", zei Chief Medical Officer Walid Abi-Saab in een toelichting.

Royalty's

Gilead en Galapagos zijn samenwerkingspartners voor de wereldwijde ontwikkeling en commercialisering van filgotinib voor reuma en andere mogelijke ontstekingsziekten.

In de VS is Gilead verantwoordelijk voor het commercialiseren van filgotinib. Galapagos heeft recht op toekomstige mijlpalen en royalty's van 20 tot 30% van de verkoop van filgotinib in dit gebied.

Eerder dit jaar werden ook marktaanvragen ingediend voor het middel in Europa en Japan.

Dankzij het indienen van de aanvraag bij de FDA ontvangt Galapagos nu al een mijlpaalbetaling van 20 miljoen dollar van Gilead.

Ondanks dit positieve bericht daalde de koers van Galapagos afgelopen week met 0,8% naar 186,60 euro. Dit komt omdat diverse analisten voorzichtiger zijn geworden met het aandeel.

Aandeel van kooplijst

Citi Research, UBS en KBC Securities besloten om Galapagos van de kooplijst te halen. De koersdoelen luiden respectievelijk 190, 194 en 189 euro.

De analist van Citi gelooft nog altijd in het succes van Galapagos op lange termijn, maar op korte termijn ontbreekt het volgens hem aan aanjagers. Wel ziet hij Galapagos als de toekomstige winnaar op het gebied van biotechnologie in de EU.

Een verdere koersstijging zou volgens hem vooral moeten komen van het TOLEDO-programma en filgotinib voor de ziekte van Crohn.

Volgens UBS kan de koers van Galapagos naar 222 euro stijgen, als alles meezit. Maar bij tegenwind kan de koers terugvallen naar 120 euro, zo waarschuwde de Zwitserse bank.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?