• Uitgelicht

Takeaway

Week 51

De overnamestrijd tussen Takeaway.com en Prosus om het Britse Just Eat bereikte vorige week een climax, toen beide partijen hun bod verhoogden.

Eerder deze maand vlogen Takeaway.com en Prosus elkaar verbaal in de haren. Prosus liet weten dat het bod van Takeaway.com "zeer waardevernietigend" is.

Omgekeerd stelde Takeaway.com dat Prosus geen operationele ervaring heeft in de markt voor maaltijdbezorging en dat een goed plan ontbreekt.

Hoger bod

Donderdag was het weer raak. Prosus verhoogde het bod van 7,40 Britse pond naar 8,00 pond per aandeel in contanten. Hierop verhoogde ook de Nederlandse maaltijdbezorger zijn bod naar omgerekend 9,16 Britse pond per aandeel, op basis van de slotkoers van woensdag.

Het concern wil de overname in aandelen voldoen. Na de fusie krijgen de huidige aandeelhouders van Just Eat zo een belang van 57,50%. Dat was bij de eerdere bieding nog 52,12%.

Lagere ondergrens

Verder is de acceptatiegrens voor het bod aangepast tot 50% plus één aandeel, en had Takeaway op donderdag de (toezegging op) 46,07% van de aandelen. De aanmeldingsperiode voor het bod is verlengd tot 10 januari 2020.

Een analist van ING denkt dat de kans groot is dat Prosus aan het kortste eind zal trekken, aangezien donderdag al zo’n 46% van de stukken onder het bod van Takeaway was aangemeld.

Belang in Braziliaans bedrijf

Indien Takeaway er inderdaad met de buit vandoor gaat, zal het vermoedelijk het minderheidsbelang in het Braziliaanse iFood verkopen.

De helft van deze opbrengst kan dan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van het fusiebedrijf. "In de markt gaan geluiden dat dit ongeveer 800 miljoen euro kan opbrengen", zegt een portefeuillemanager van Deaandeelhouder.nl.

De analist van ING denkt dat Prosus juist het meest geïnteresseerd is in het minderheidsbelang van Just Eat in iFood, aangezien het concern al een meerderheidsbelang in iFood heeft.

Takeaway.com op zijn beurt is volgens hem het meest geïnteresseerd in het weer op de rails krijgen van de Europese activiteiten van Just Eat.

De koers van Takaeaway daalde afgelopen week met 8,5%, terwijl het aandeel Prosus 8,3% aandikte.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?