• Uitgelicht

Altice

Week 52

Altice Europe heeft afgelopen jaar een flinke sprong gemaakt op de beurs, na de nodige desinvesteringen en een herstel in Portugal en Frankrijk.

De Franse kabelaar begon het jaar al met goed ontvangen jaarcijfers. Daaruit bleek dat Altice weer denkt aan groei, nadat 2018 nog een jaar van reorganisatie en versimpeling was.

Bovendien stelde topman Patrick Drahi dat de bodem in Portugal en Frankrijk nabij was. Dat werd later met de cijfers over het eerste kwartaal enigszins bevestigd. Vooral de winstgevendheid in Frankrijk verbeterde onverwacht. 

Schuldenberg

Drahi liet ook geen gras groeien over het verkleinen van de schuldenberg, waar Altice al lange tijd mee kampt. Hij deelde de intentie om de nettoschuld te verlagen naar maximaal vier keer de aangepaste EBITDA.

De groeiversnelling maakte de weg vrij voor een verdere afbouw van die schulden. Altice kon in augustus zelfs de prognose voor 2019 verhogen. Het concern rekent nu op een groei van de operationele vrije kasstroom met circa 15%, terwijl eerder werd gerekend op zo’n 10%.

De omzet van Altice France neemt naar verwachting toe met 5 tot 6%, in plaats van met 3 tot 5%. De aangepaste EBITDA bij deze tak is opgeschroefd van 4 tot 4,1 miljard euro naar 4,1 tot 4,2 miljard euro.

Herfinanciering

Ook wist Altice afgelopen jaar meerdere keren een herfinanciering uit te voeren, waardoor bestaande leningen werden afgelost en de gemiddelde looptijd van de schulden werd verlengd. Dat gaf het concern meer ademruimte en het levert een kostenbesparing op van vele miljoenen euro’s per jaar.

Als dat maatgevend is voor de rest van de schuld, zullen de financieringskosten enorm dalen, verwacht een analist van IEX.

Desinvesteringen

Altice deed ook wat desinvesteringen, waaronder de recente verkoop van een minderheidsbelang door dochteronderneming MEO aan Morgan Stanley Infrastructure Partners, om samen het eerste landelijke glasvezelbedrijf in Portugal op te zetten.

Dit levert Altice komend jaar 1,57 miljard euro op. In 2021 en 2026 kan het concern nog tweemaal 375 miljoen euro verwachten, als bepaalde doelen worden behaald.

Volgens de analist van IEX moet Altice meer verkopen om aan de eigen doelstelling van de nettoschuldpositie te voldoen. Hij opperde het belang in Altice USA.

Storystock

Altice blijft volgens hem een storystock. "Het moet allemaal nog gebeuren en topman Drahi heeft geen trackrecord waardoor je hem meteen op zijn blauwe ogen gelooft. Anderzijds is het feit dat Altice tegen fors lagere rentes kan herfinancieren een duidelijke aanwijzing dat het de goede kant opgaat."

Beleggers leken afgelopen jaar duidelijk te geloven in het groeiverhaal: de koers steeg met bijna 238%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?