• Uitgelicht

Galapagos

Week 52

De koers van Galapagos is dit jaar met ruim 133% gestegen, naar 188 euro. Vooral de megadeal met Gilead gaf het aandeel een duw in de rug.

De CEO van Galapagos, Onno van de Stolpe, sprak van een "historische overeenkomst". 

Galapagos werkt al vier jaar met het Amerikaanse Gilead Sciences samen aan ontstekingsremmer filgotinib. Dit jaar sloten beide bedrijven een tienjarige R&D-samenwerking.

Mijlpaalbetalingen en royalty's

De deal geeft Gilead toegang tot Galapagos' portfolio van nieuwe kandidaatmedicijnen. Maar Galapagos houdt wel de zeggenschap in Europa.

Met de deal ontving Galapagos een vooruitbetaling van 3,95 miljard dollar. Dit geld wordt gebruikt om de R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen. Daarnaast heeft Galapagos recht op eventuele mijlpaalbetalingen en royalty's.

Komende 10 jaar geen overname door Gilead

Een ander belangrijk aspect van de deal is dat Gilead zijn belang in Galapagos heeft kunnen uitbreiden tot 29,9%, maar dat wel is afgesproken dat Gilead de komende tien jaar niet zal proberen om Galapagos over te nemen.

Net als de bedrijven zelf waren ook analisten enthousiast over de samenwerkingsovereenkomst. Volgens een analist van InsingerGilissen wist Van de Stolpe hiermee twee belangrijke dingen te bereiken: Galapagos zelfstandig houden en een onafhankelijke Europese farmaceut worden.

Een analist van Jefferies vindt de deal en de premie die voor het aandeel wordt betaald “een welkome ondersteuning van de pijplijn en het platform van Galapagos". Maar hij vreesde wel dat het aandeel na de deal minder hard zou stijgen omdat de overnamefantasie was verdwenen.

Toch wist het aandeel na de bekendmaking van de deal half juli verder te stijgen van bijna 154 euro naar 196 euro in december.

2020 wordt overgangsjaar

2020 wordt vooral een transitiejaar, voorspellen analisten van Berenberg. Hierbij zal het vooral draaien om de verdere ontwikkelingen rond ontstekingsremmer filgotinib.

Afgelopen zomer nam het Europees Geneesmiddelenbureau de marktaanvraag voor de lancering in Europa in behandeling. Goedkeuring volgt naar verwachting in 2020 en daarmee ook de lancering in de loop van het jaar.

Net voor de feestdagen diende Gilead ook in de VS een marktaanvraag in bij de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Voor Galapagos betekende dit op de valreep in 2019 nog een mijlpaalbetaling van 20 miljoen dollar.

Toledo

Ook belangrijk in 2020 worden de eerste onderzoeksresultaten in de Toledo-compound studie. Indien het succesvol blijkt, zal dit een verlagend effect hebben op het risicoprofiel van Galapagos, volgens de analist van Berenberg.

Citigroup ziet op korte termijn wat minder aanjagers voor het aandeel, maar de analist ziet Galapagos wel als een toekomstige winnaar op het gebied van biotechnologie in de EU.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?