• Uitgelicht

BAM

Week 8

BAM en Heijmans werden afgelopen week royaal beloond voor sterke resultaten. Ook VolkerWessels, dat de cijfers pas donderdag presenteert, zag de beurswaarde met een dubbelcijferig percentage toenemen.

Volgens een analist van IEX zijn bouwaandelen afgestraft omdat ze steeds weer met tegenvallers kwamen, vanwege projecten die zijn aangenomen in een slechte tijd en tegen slechte prijzen.

BAM haalt doelstelling en verhoogt dividend

2018 was echter een goed jaar, met name in de woningbouw. Dat was ook terug te zien in de jaarcijfers van BAM. De bouwer haalde de eigen winstdoelstelling en verhoogde het dividend met 4 cent naar 0,14 euro per aandeel.

De omzet steeg afgelopen jaar met circa 10% naar 7.208 miljoen. Dit leverde een gecorrigeerd resultaat op van 153,2 miljoen euro, ofwel 2,1% van de omzet. BAM had tot doel om op circa 2% uit te komen.

Netto verdiende BAM 23,8 miljoen euro, tegenover een verlies van 13,8 miljoen euro in 2017.

Prognose

Voor 2019 verwacht het concern een omzet van ongeveer 7 miljard euro. Ook streeft BAM naar een verdere verbetering van de marge van het gecorrigeerd resultaat vóór belastingen naar 2 tot 4%.

Die prognose is volgens analisten van ABN Amro in lijn met de consensus, terwijl de resultaten sterk waren; met name in de tweede jaarhelft.

Dat vonden beleggers ook. Zij beloonden BAM Groep met een koersstijging van 11,6%.

Begrip voor dividendboodschap Heijmans

Heijmans deed het nog wat beter, met een koerswinst van 13,5%, terwijl deze bouwer besloot om over 2018 geen dividend uit te keren.

De resultaten vielen echter mee. De omzet steeg met 12,6% naar 1.579 miljoen euro. Dit leverde een onderliggende EBITDA op van 43 miljoen euro: 13 miljoen euro meer dan in 2017.

"Voor het eerst sinds een aantal jaren leveren alle bedrijfsstromen een positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat", zei CEO Ton Hillen.

Verbeterde winstgevendheid

ABN Amro vond de cijfers goed, al kwam de schuld wel iets hoger uit dan voorzien. KBC Securities was vooral te spreken over de verbeterde winstgevendheid.

Ook de prognose was redelijk positief. Voor 2019 rekent Heijmans op een vergelijkbare omzet als afgelopen jaar.

Verder rekent de bouwer op een verdere verbetering van het resultaat en wil Heijmans de solvabiliteit de komende jaren verder verbeteren van 25% richting 30%.

Adviesverhoging voor VolkerWessels

VolkerWessels komt donderdag voorbeurs met jaarcijfers. Maar vooruitlopend hierop steeg de koers al met 12,1%.

Mogelijk komt dit door een adviesverhoging door Morgan Stanley, van Gelijkgewogen naar Overwogen.

Herfinanciering

Verder werd bekend dat VolkerWessels en BAM met succes hebben onderhandeld over de herfinanciering van het OpenIJ-consortium. Nieuwe afspraken waren nodig nadat de bouw van de zeesluis in IJmuiden vertraging opliep.

Ook meldde VolkerWessels dat het zijn glasvezelactiviteiten nieuw leven inblaast.  

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?