• Uitgelicht

Air France-KLM

Terugblik week 9

De Nederlandse staat verraste afgelopen week vriend en vijand door een belang van 14% te nemen in Air France-KLM; vergelijkbaar met het belang van de Franse staat.

"De positie van Schiphol en zijn belangrijkste gebruiker KLM is van groot belang voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid”, gaf de regering als verklaring. 


Moeizame gesprekken

Het kabinet zei dat het de afgelopen jaren heeft gemerkt dat belangrijke beslissingen over de strategie van KLM steeds vaker op het niveau van de holding Air France-KLM werden genomen. Ook bleken gesprekken over versterking van bestaande afspraken over het publieke belang (staatsgaranties) en de inrichting van het bestuur moeizaam te verlopen.

Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra was "rechtstreekse betrokkenheid" nodig om formele invloed te verkrijgen op het hoogste niveau binnen het bedrijf. 

Fransen compleet verrast

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern had weinig begrip voor de actie, net als de Franse regering. 

Air France-KLM wees er op dat belanghebbenden akkoord waren met de plannen van de nieuwe CEO Ben Smith die vorige week werden aangekondigd, waaronder de herbenoeming van Pieter Elbers als topman van KLM.

Het concern was naar eigen zeggen al van plan om toezeggingen te doen dat Schiphol als Europese hub verder zou worden versterkt en de ontwikkeling van KLM zou worden gesteund.   

Analisten niet onverdeeld positief

Ook analisten waren niet onverdeeld positief over deze stap. Zo sluit ING niet uit dat dit impact heeft op het besluitvormingsproces bij de onderneming. Dat wordt mogelijk trager, zeker gezien de afnemende invloed van de Franse Staat.

De Nederlandse staat krijgt een plekje in het niet-uitvoerend bestuur en vergroot zijn stemrecht over twee jaar tot 23%.
De winstgevendheid van KLM is hoger dan dat van Air France. Het gehele concern behaalde in 2018 een EBIT-marge van 9,8%, waarvan 1,7% bij Air France en vier keer zoveel bij KLM.
Analisten van Bernstein wezen op de nationale, uiteenlopende belangen, die de broodnodige herstructurering van het concern mogelijk in de weg staan. 

Plooien gladgestreken

Later in de week werden de plooien gladgestreken met een bezoek van minister Hoekstra aan zijn Franse collega Bruno Le Maire. Beide ministers benadrukten dat ze dezelfde prioriteit hebben: versterking van de luchtvaartgroep Air France-KLM. 

Frankrijk en Nederland zullen samen blijven werken om het succes van de onderneming te behouden. De Franse en Nederlandse staat spraken verder hun steun uit voor Air France-KLM topman Ben Smith en het management.

Beleggers leken tevreden toen de kou uit de lucht was. Het aanvankelijke koersverlies van circa 15% werd op vrijdag vrijwel weggepoetst. Op weekbasis resteert een verlies van 2,1%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?