• Uitgelicht

KAS Bank

Terugblik week 9

Afgelopen week werd bekend dat Caceis, onderdeel van het Franse Crédit Agricole, het aloude KAS Bank opslokt. Hierop zag KAS de beurswaarde met maar liefst 103,3% toenemen.

Caceis wil alle uitstaande aandelen van KAS Bank kopen voor 12,75 euro per aandeel. Als het bod doorgaat, zal kort na BinckBank opnieuw een kleine bank van het Amsterdamse beurstoneel verdwijnen.

Inkomsten droogden uit

Bewaarbank KAS, dat zich richt op institutionele klanten zoals pensioenfondsen, kwakkelde al jaren. Door het extreme rentebeleid van de ECB en doordat het uitlenen van effecten uit de gratie raakte zag de bank belangrijke inkomsten opdrogen.

Ondertussen daalde het aantal institutionele klanten steeds verder, onder druk van strengere regelgeving.

Ook de afname van het aantal dagen tussen een transactie en de settlement, waarin de bewaarbank rendement kon maken, speelde volgens ING een rol.

Kostenbesparingen

Vanaf 2016 begon KAS Bank actief te snijden in de kosten. De IT-afdeling ging de deur uit. Ook werd de verkoop van de twee prestigieuze panden nabij het Paleis op de Dam nodig geacht om de reorganisatie te bekostigen.

De bank maakte zichzelf verder efficiënter en beter, onder andere door de verslagprocessen te robotiseren. Maar na een teleurstellende eerste helft van 2018 moest toch het interimdividend omlaag, van 0,33 naar 0,21 euro: een alarmsignaal.

Na het verlies van grote klanten voorzag KAS Bank ook de komende jaren een "spannende tijd", met winstdruk.

Kapitaalkrachtig moederbedrijf

Een overname was  de logische oplossing. Nu het concern onderdeel gaat uitmaken van een grotere speler met voldoende kapitaal, verwacht een analist van ING dat KAS Bank de weg omhoog weer zal terugvinden. Kostensynergieën dragen hier toe bij.  

Voor Caceis is er snel voordeel te behalen, omdat KAS Bank zo'n volle kas heeft, als kleine bank. Als onderdeel van een grotere speler kan daar best wat uit.

Daardoor kan Caceis ook een overnamebedrag bieden dat de vasthoudende beleggers er in één klap weer bovenop brengt, met een premie van meer dan 100% op de sterk gedaalde beurskoers.

Zware kapitaaleisen

In 2013 waarschuwde voormalig topman Albert Roëll er in de Tweede Kamer al voor dat zware ongewogen kapitaaleisen zwaar kunnen knellen voor kleine banken, zeker als die zich richten op veilige klanten. In de praktijk verlangde toezichthouder DNB voor kleinere spelers zoals BinckBank en KAS een fors bedrag van een paar honderd miljoen euro.

Het gelijk van Roëll klinkt door in het commentaar van Caceis, die vele malen groter is en bankreus Crédit Agricole achter zich weet. De Franse kopers constateren dat de impact van de overname op hun toezichteisen verwaarloosbaar is.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?