Wessanen

Week 7

Het aandeel Wessanen spoot afgelopen week met 19,2% omhoog, na de publicatie van meevallende resultaten. 

In aanloop naar de cijfers bleken diverse analisten nog negatief gestemd over Wessanen. Zo zette een beursvorser van Kempen het aandeel een week eerder op de verkooplijst, omdat hij twijfelde aan de positionering van Wessanen. De analist denkt dat de grootste merken van Wessanen marktaandeel zullen verliezen.

Aandeel aanvankelijk onder druk

Door de negatieve stemming onder analisten kwam het aandeel voorafgaand aan de cijferpresentatie flink onder druk te staan. 
De totale omzet steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis heel licht naar 160,6 miljoen euro. De eigen merken lieten een autonome groei van 5,9% zien.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 10,6 miljoen euro: 47% meer dan een jaar eerder.

Meevallende cijfers

ING sprak van meevallende cijfers, maar vroeg zich wel af of de resultaten een keerpunt zijn, of een korte onderbreking in een langetermijntrend.

Volgens een analist van KBC Securities groeide de omzet in de het laatste trimester zoals verwacht. Maar de bedrijfswinst steeg tot 14,8 miljoen euro, terwijl gemikt werd op 11 miljoen euro.

Dat bracht volgens hen de marge voor heel 2018 op 9,2%: veel hoger dan de ramingen.

KBC hanteert een koersdoel van 14,50 euro. De analist ziet geen reden dat Wessanen met een korting van 30% ten opzichte van zijn sectorgenoten zou moeten handelen.

Negatieve spiraal doorbroken?

Volgens analisten van IEX Group lijkt het bedrijf de negatieve spiraal te doorbreken. Waar de opbrengsten uit eigen merken in het tweede en derde kwartaal nog krompen, werd er in het vierde kwartaal een groei gerealiseerd van krap 6%.

Toch blijft Wessanen terughoudend over de toekomst. Voor het huidige boekjaar voorziet het concern een lage tot gematigde groei van de eigen merken en een verdere krimp van de private labels.

"Met name de speciaalzaken in voeding hebben het lastig, met een kleine volumekrimp van 2%. Dit zijn precies de winkels waar de merken van Wessanen voornamelijk in de schappen liggen", aldus de analist van IEX. 
Volgens hem hebben de kleine speciaalzaken er last van dat de grote supermarkten ook steeds meer biologische voeding in hun assortiment opnemen.

Advies- en koersdoelverlaging

Een analist van ABN Amro verlaagde zijn advies naar Houden, terwijl het koersdoel werd bijgesteld van 11 naar 10 euro. De prognose gaf volgens hem weinig reden tot gejuich.

De koers van Wessanen steeg vorige week met 19,2% naar 9,13 euro. 
 


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?