• Weeksluiting

Adempauze voor AEX na goede februarimaand

Terugblik week 9

Aan de rally van de afgelopen weken kwam vorige week een einde. Onzekerheid over de handelsbesprekingen tussen de VS en China, onrust tussen India en Pakistan en de aanhoudende Brexit-perikelen dwongen beleggers naar de zijlijn.

De AEX-index eindigde 0,5% lager op 538,59 punten.

Optimisme over handelsbesprekingen

De handelsbesprekingen tussen de VS en China domineerden opnieuw het nieuws. De Amerikaanse president Donald Trump verlengde de deadline van 1 maart omdat er aanzienlijke vooruitgang zou zijn geboekt in de onderhandelingen.

Een van de pijnpunten is de eis van de Amerikanen dat China niet langer Amerikaanse bedrijven dwingt om intellectueel eigendom aan Chinese partners te geven. 

Vrijdag meldde persbureau Bloomberg dat mogelijk in de komende weken een deal wordt gesloten. Ook lieten de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin en economisch adviseur voor het Witte Huis Larry Kudlow zich positief uit over de besprekingen. 

Brexit nieuwe fase in

Uitgebreide aandacht was er ook voor het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie; zeker nu de deadline van 29 maart steeds dichterbij komt.

Theresa May stelde het Lagerhuis voor om uiterlijk 12 maart te stemmen over haar Brexit-deal. Wordt die deal afgewezen, dan volgt op 13 maart een stemming over een no-deal Brexit. 

Krijgt ook die optie te weinig steun, dan wil May een dag later stemmen over een verlenging van de deadline met drie maanden. 
Verder stuurde oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour aan op een tweede Brexit-referendum als er een 'harde Tory-brexit' dreigt. 

Zorgen over economie eurozone

In de eurozone was in februari sprake van de sterkste daling van de economische activiteit in de industrie in bijna zes jaar. De inkoopmanagersindex wees voor de gehele regio op krimp, nadat in januari nog sprake was van een bescheiden groei.
Beleggers zien de zwakke cijfers vooral als een aanzet tot meer stimulering van de Europese Centrale Bank, meent een analist van CMC Markets. 


… maar Amerikaanse economie houdt stand

Terwijl de economie in de eurozone hapert, houdt die in de VS stand. De Amerikaanse economie bleek in het laatste kwartaal van 2018 met 2,6% te zijn gegroeid, terwijl vooraf was gerekend op 2,2%.
Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, bevestigde afgelopen week in het Amerikaanse Congres het beeld van een solide economie. Maar hij erkende wel dat het economisch beeld gemengd is en bevestigde de afwachtende houding van de centrale bank. 


Stijgers en dalers

De sterkste stijger in de AEX was Altice, dat 13,1% steeg. Ook bankaandelen deden het goed: ING Groep won 5,3% en ABN Amro 3%.

Aalberts Industries werd beloond voor de jaarcijfers, met een koersstijging van 1,9%. 

RELX en PostNL

RELX was een dissonant, met een verlies van 8,4%. Beleggers waren teleurgesteld door het nieuws dat de Universiteit van Californië had besloten om het abonnement op wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier niet te verlengen.

In de Midkap werd het overnamebod van PostNL op Sandd enthousiast ontvangen. Daarnaast kwam het postbedrijf met beter dan verwachte cijfers. De koers van PostNL dikte met 4,5% aan.

Adyen en AMG verloren respectievelijk 2,2% en 2,8% in de nasleep van de cijferrapportage. Fugro daarentegen werd beloond voor de cijfers met een koersstijging van 1,6%.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?