• Weeksluiting

AEX deze week verder omhoog

Week 5

De AEX wist zich deze week ruim boven de 500 punten te handhaven, maar beleggers waren aanvankelijk wel wat voorzichtig, voornamelijk vanwege de zorgen over de wereldeconomie. Sterke kwartaalcijfers hielpen de index echter aan een aardige winst op weekbasis. Op een slotstand van 515,10 punten op vrijdag won de Amsterdamse hoofdindex deze week ongeveer een procent. Vorige week vrijdag eindigde de AEX op 509,70 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij lijkt de angst voor slechte bedrijfsresultaten wat weg te ebben, maar is het nog te vroeg om de vlag uit te hangen. Daarvoor zijn er volgens Schutte nog teveel politieke onzekerheden, onder meer op het vlak van de Brexit en de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten. Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer is het nu vooral letten op cijfers van grote bedrijven, vooral uit de tech-hoek, als Amazon en Alphabet. In Nederland staan met name Royal Dutch Shell, ING en Unilever op de radar, aldus Nijkamp. De vermogensbeheerder noemde de recent verschenen bedrijfscijfers "niet slecht", maar stelde dat het vooral de onzekere verwachtingen zijn die de aandacht trekken. 

De handelsweek begon redelijk rustig vanwege de viering van Martin Luther King Day in de Verenigde Staten, waardoor Wall Street de deuren gesloten hield en Europa zich niet aan de Amerikaanse beurzen kon optrekken. De markt kon zich daarom volledig richten op groeicijfers uit China en nieuwe groeiramingen van het Internationaal Monetair Fonds.

China voelt pijn handelsconflict

Uit die groeicijfers bleek dat de tweede economie van de wereld in het vierde kwartaal van 2018 met 6,4 procent is gegroeid. Dat was conform de verwachting dus geen negatieve verrassing voor de markt. De groei van 6,6 procent over heel 2018 bleek evenwel het traagste groeitempo sinds 1990. En dat baart Beijing duidelijk zorgen, want volgens staatspersbureau Xinhua zou president Xi Jinping zijn Communistische Partij hebben gewaarschuwd voor maatschappelijke onrust wanneer de economie echt in het slop raakt.

"De escalatie van het handelsconflict met de VS is in de loop van 2018 een ernstige tegenwind voor de Chinese economie gaan vormen", volgens econoom Arjen van Dijkhuizen van ABN AMRO. Maar het beeld is volgens de econoom niet louter negatief: "De Chinese economie bevindt zich op het pad van een geleidelijke groeivertraging. Dat past bij de transitie naar een groeimodel dat sterker leunt op de binnenlandse consumptie, en bij het streven van Beijing om financiële risico’s in te dammen."

En omdat China de pijn voelt van het handelsconflict met Amerika, lijkt de kans op een deal groter. ABN AMRO is dan ook "wat optimistischer" geworden, "ook al zal de strategische concurrentie tussen de VS en China, vooral op technologisch vlak, nog wel jaren blijven voortslepen."

Of Beijing en Washington voor begin maart een handelsakkoord zullen sluiten is zeer de vraag. De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross waarschuwde deze week dat een deal nog mijlenver weg is. 


Mondiale groei zwakt af

Niet alleen in China zwakt de economie af, ook in de rest van de wereld, waarschuwde het IMF deze week. Men verwacht dat de wereldeconomie de komende jaren minder sterk groeit. Was in 2018 nog sprake van een groei van 3,7 procent, zakt dit in 2019 terug tot 3,5 procent, om in 2020 vermoedelijk weer iets op te veren tot 3,6 procent. 

De ontwikkelde economieën zien de groei teruglopen van 2,3 procent afgelopen jaar, naar 2,0 procent dit jaar en 1,7 procent volgend jaar, voorspelt het IMF. De Amerikaanse economie groeit dit jaar vermoedelijk met 2,5 procent en Duitsland met slechts 1,3 procent. Dat is wel nog altijd beter dan de 1,1 procent groei in Japan. Het Britse bruto binnenlands product stijgt in 2019 met 1,5 procent. Voor de eurozone zijn de groeiramingen voor 2019 en 2020 respectievelijk 1,6 en 1,7 procent. Dat was 2,0 en 1,9 procent. 

Volgens IMF-directeur Christine Lagarde ligt een mondiale recessie nog niet op de loer, maar is het risico op een scherpe groeivertraging "zeker toegenomen."

Dat bleek deze week ook mondiale inkoopmanagersindexen. Zo nam de economische activiteit in de eurozone in januari minder sterk toe. De samengestelde inkoopmanagersindex voor industrie en diensten daalde van 51,1 naar 50,7 en daarmee het laagste niveau in dik vijf jaar.

"Het wordt al maanden steeds duidelijker dat de rem op de groei in de eurozone in de tweede helft van 2018 geen eenmalige gebeurtenis is, maar meer voeten in aarde heeft", aldus valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

In de VS nam de economische activiteit in januari af in de dienstensector maar steeg die juist binnen de industrie.

ECB ziet meer neerwaartse risico's maar heeft geduld 

De Europese Centrale Bank handhaafde deze week zijn monetaire beleid zoals verwacht en ging vooral in op de economische risico's voor de eurozone. Ook voorzitter Mario Draghi erkende in zijn toelichting dat de neerwaartse risico's zijn toegenomen, maar ging niet echt in op hoe de ECB van plan is hiermee om te gaan. 

"Draghi gaf niet direct antwoord op de vraag of hij blij is met den huidige inschatting van de markt van een eerste renteverhoging in december, en wilde alleen kwijt dat enkele beleidsfunctionarissen een verlenging van de lange termijn herfinancieringsoperaties hebben voorgesteld, zonder hierbij extra details prijs te geven", wees valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe. 

Volgens de marktkenner lijkt de ECB te suggereren dat men nog wat tijd heeft voor het duidelijk moet maken hoe met de economische situatie in de eurozone om te gaan. "Hiermee koopt het wat tijd en geeft men ruimte aan de mogelijkheid dat macro-data uit de eurozone verbeteren, net als het mondiale groeiklimaat."

Maar wie tussen de regels leest, kan concluderen dat de ECB zich 'dovish' opstelt en dit zal alleen veranderen wanneer de situatie in de komende maanden inderdaad positiever wordt, aldus Hordijk. 

Nog steeds geen oplossing shutdown VS

In de VS duurt de gedeeltelijke overheidssluiting voort. Bepaalde overheidsdiensten liggen al ruim een maand stil en federale overheidswerkers krijgen niet betaald. "Hoe langer de shutdown duurt, hoe lastiger het wordt om de economische verliezen weer in te lopen", aldus hoofdeconoom Josh Feinman van vermogensbeheerder DWS. 

In het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werd deze week gestemd over een tweetal plannen; een Republikeins plan waarbij president Donald Trump financiering krijgt voor zijn muur en een plan van de Democraten waarbij eerst de overheid weer open gaat en men vervolgens gaat praten over extra geld voor onder meer grensbewaking. Beide plannen haalden het niet. Een spoedige opening van de gesloten overheidsdiensten is daardoor opnieuw onzeker. Volgens CNN zou het Witte Huis bezig zijn met plannen om de noodtoestand uit te roepen, zodat 7 miljard dollar vrijkomt waarmee de Amerikaanse president Donald Trump zijn gewenste muur bij de grens met Mexico kan financieren en de overheid weer open gaat. De vraag is of dit voor aanstaande dinsdag gebeurt, de dag dat Trump de jaarlijkse State Of The Union zou uitspreken. De president meldde eerder deze week hier vanaf te zien tot de shutdown voorbij is. 

De euro kroop vrijdag omhoog nadat de Europese munt donderdag nog daalde tot het laagste niveau in twee maanden. "De euro is niet in staat geweest om te profiteren van het feit dat beleggers eigenlijk niet meer geloven dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar nog zal verhogen. Dit komt doordat er ook periodes waren van risico-aversie", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO, die wel verwacht dat de munt herstelt wanneer het beleggerssentiment verbetert.


May overtuigt niet met haar Plan B

Veel aandacht was er deze week opnieuw voor Brexit. Nadat het akkoord met de Europese Unie vorige week werd verworpen, kwam de Britse premier Theresa May deze week met haar Plan B. Dat plan bleek nauwelijks te verschillen van de oorspronkelijke deal. De tijd tikt ondertussen verder weg en de vraag is wat de volgende stappen zijn. Volgende week debatteert het Britse parlement over dit Plan B en zal er vermoedelijk ook over worden gestemd.

Olie werd deze week zo'n 2 procent goedkoper; een vat West Texas Intermediate was vrijdag circa 53,00 dollar waard. De olieprijs stond onder druk door de zorgen over de mondiale groeivertraging en berichten dat de Europese Unie Amerikaanse sancties wil omzeilen zodat EU bedrijven toch zaken kunnen doen met Iran. De politieke onrust in Venezuela gaf de olieprijs weer enige steun, maar niet voldoende om te herstellen.

Stijgers en dalers

De verliezen in de AEX bleven deze week beperkt. Royal Dutch Shell en Galapagos waren negatieve uitschieters met koersdalingen op weekbasis van ruim 2 procent. 

Ahold Delhaize zag de omzet in 2018 sterker oplopen dan de markt had verwacht, tot 16,5 miljard euro. Er was 16,4 miljard euro voorzien. Daarnaast stelde de supermarktketen de outlook voor de aangepaste winst per aandeel opwaarts bij. Die zal vermoedelijk uitkomen aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 1,50 tot 1,60 euro per aandeel. Dat was positief volgens analisten van KBC Securities, dat zijn koopaanbevelinKomende week

Volgende week gaat het kwartaalcijferseizoen in Nederland verder, met resultaten van onder meer Philips, KPN, Signify, NSI, Royal Dutch Shell en Unilever. 

In het buitenland is er aandacht voor de resultaten van zwaargewichten als Apple, Tesla en Microsoft, maar ook Boeing, Siemens, Amazon, ebay, Facebook, McDonald's, Visa en Qualcomm.  

Op macro-economisch vlak ligt de focus op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond en het tweetal banenrapporten uit de VS op respectievelijk woensdag en vrijdag. De Fed zal geen wijzigingen in het beleid doorvoeren nadat de federal funds rate in december omhoog ging. Maar de markt hoopt wel op nieuwe aanwijzingen dat een volgende verhoging voorlopig in de ijskast staat. The Wall Street Journal meldde vrijdag dat de Fed zou overwegen om te stoppen met het afbouwen van zijn balans met obligaties. Daarmee zou een grotere portefeuille overblijven dan waar de Fed vanuit ging toen het twee jaar geleden met de afbouw begon. 

Verder kan de markt volgende week aan de slag met mondiale groei- en inflatiecijfers, uit de VS en Europa.

g handhaafde en het koersdoel met 2,00 euro verhoogde tot 26,00 euro. Het aandeel steeg deze week 3,7 procent.

ASML ging aan kop in de Amsterdamse hoofdindex, met een winst op weekbasis van 8,1 procent. Het vierde kwartaal was erg sterk voor de toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie, maar de outlook voor de korte termijn was zwak. Dat was volgens NIBC geen verrassing. "De kern is dat hij [CEO Peter Wennink] uitlegt dat de overcapaciteit in geheugenchips in twee kwartalen is weggewerkt", meende analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. Volgens ING was sowieso sprake van een gemengde boodschap voor de markt want de outlook voor de tweede jaarhelft is wel positief en ook de verhoging van het dividend was een meevaller. Het aandeel ASML kreeg in navolging van de resultaten koersdoelverlagingen bij ING en UBS, maar de koopaanbevelingen bleven staan. 

BE Semiconductor Industries deed het net als ASML goed en won 9,8 procent in de Midcap. ASM International zag de beurswaarde met 6,3 procent toenemen. Berenberg herhaalde de koopaanbeveling voor ASMI.

Air France-KLM bleek de sterkste stijger. Het aandeel dikte liefst 13,6 procent aan na een aantal positieve analistenrapporten. Daarnaast werd bekend dat de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij een voorlopig salarisakkoord heeft bereikt met pilotenvakbonden SNPL en SPAF. Analisten van Morgan Stanley verhoogden het advies van Gelijkgewogen naar Overwogen en pasten het koersdoel aan van 10,60 naar 12,00 euro. Volgens de Amerikaanse zakenbank is Air France-KLM een van de weinige luchtvaartbedrijven die het heft in eigen handen neemt en maatregelen treft om met bepaalde tegenwinden, zoals de hogere grondstofprijzen en de onzekere macro-economie, om te gaan. Davy Research zette het aandeel deze week ook op zijn kooplijst, een advies dat beleggers duidelijk ter harte namen. UBS verhoogde het koersdoel maar hield het advies op Neutraal. 

Omzetcijfers van GrandVision werden beloond met een weekwinst van 2,8 procent, ondanks dat de uitbater van optiekketens wel last had bijvoorbeeld de gele hesjes protesten in Frankrijk in het vierde kwartaal. Ook de outlook voor heel 2018 werd licht neerwaarts aangescherpt. De resultaten waren onder verwachting maar dat leek beleggers uiteindelijk niet te deren. 

Sligro Food Group boekte over heel 2018 een recordwinst van 276 miljoen euro, dankzij de verkoop van zijn Emté-winkels aan Jumbo en Coop. De omzet steeg met 10 procent tot ruim 2,3 miljard dollar. Toch sprak CEO Koen Slippens tegenover ABM Financial News van een "pittig" jaar. “Het werd gekenmerkt door relatief veel buitengewone en eenmalige baten en lasten. Het was niet eenvoudig, maar ik vind dat we er goed zijn uitgekomen. We hebben afgelopen jaar ook te maken gehad met een reorganisatie op het hoofdkantoor van Sligro in Veghel, waarbij 200 banen zijn vervallen. Dat was geen eenvoudige stap.” Een outlook gaf het bedrijf niet maar wel wordt verwacht dat de omzet zal stijgen. Volgens ING waren de resultaten niet verrassend. Op weekbasis steeg Sligro Food Group een bescheiden 0,3 procent. 

OCI was de sterkste daler in de AMX en verloor 6,2 procent ten opzichte van afgelopen week. Verder bleven de verliezen beperkt.

Bij de kleine fondsen viel Alfen op. Het aandeel steeg 8,5 procent op weekbasis nadat bekend werd dat de fabrikant van laadpalen deze gaat aanbieden aan klanten van het Belgische D'Ieteren. Volgens analisten van Berenberg is dit positief bewijs voor de expertise van Alfen.

Basic-Fit won deze week 5,1 procent en Brunel International steeg 3,7 procent.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?