• Weeksluiting

Weekoverzicht: AEX neemt gas terug in drukke cijferweek

Week 8

De AEX nam afgelopen week wat gas terug na de behoorlijke stijgingen in de weken ervoor.

De index steeg met 0,3% naar 541,37 punten.

Adempauze

De week begon rustig. Wall Street hield maandag de deuren gesloten vanwege de viering van Presidents Day. Dat gaf beleggers de gelegenheid een adempauze te nemen na de recente rally.

Nieuwe ronde handelsbesprekingen VS en China

Vrijwel alle ogen zijn momenteel gericht op de nieuwe ronde van onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten over hun handelsconflict.

Als er geen akkoord komt, worden op 2 maart de Amerikaanse importtarieven op honderden miljarden dollars aan Chinese goederen verhoogd.

Maar de Amerikaanse president Donald Trump zei afgelopen week wel dat die deadline niet in steen is gebeiteld. Dat stemde beleggers hoopvol dat de deadline wordt verlengd.

Groei eurozone stagneert

De economie in de eurozone zal in het eerste kwartaal vermoedelijk nauwelijks groeien, zo suggereert de samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone, die afgelopen week werd vrijgegeven.

Die steeg in februari weliswaar naar van 51,0 naar 51,4, maar in de industrie was sprake van een krimp; voor het eerst in bijna zes jaar.

... ook in Duitsland

Dat wordt getwijfeld aan de robuustheid van de eurozone en zijn groeimotor Duitsland, bleek ook uit de maandelijkse ZEW-index die het economisch sentiment meet. Deze verbeterde licht, maar het sentiment bleef negatief.

De Ifo-index, die het vertrouwen van ondernemers meet, daalde in februari verder.

De Duitse economie maakte in het vierde kwartaal een pas op de plaats, na een krimp in de drie maanden ervoor.

Fed-notulen: verdeeldheid over renteverhogingen

De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve toonden aan dat er binnen het beleidscomité een grote verdeeldheid is over toekomstige verhogingen.

Een deel van de functionarissen vond renteverhogingen alleen nodig als de inflatie uitkomt boven de basisvoorspelling. Anderen waren van mening dat een renteverhoging later dit jaar gepast is als economie zich ontwikkelt zoals verwacht.

In elk geval is duidelijk dat de economische omstandigheden dit jaar onzekerder zijn geworden, waardoor de eerdere prognose (twee renteverhogingen in 2019) op losse schroeven staat.

Stijgers en dalers

De resultaten van Wolters Kluwer en RELX werden goed ontvangen, met koersstijgingen van respectievelijk 3,6% en 4,2%.

De cijfers van beide uitgevers bevatten weinig verrassingen. Wel kreeg Wolters Kluwer een aantal koersdoelverhogingen en wezen analisten erop dat de prognose onverwacht sterk was.

ASR en Galapagos

ASR Nederland (-1,4%) en Galapagos (-4,9%) kregen de handen niet op elkaar, terwijl de gepresenteerde jaarcijfers positief waren. Galapagos zag de omzet zelfs verdubbelen, terwijl het nettoverlies flink terugliep.

In de Midkap werden de cijfers van de chipfondsen ASMI (+12,1%) en BE Semiconductor Industries (-0,4%) wisselend ontvangen.

Air France-KLM en Alfen

De koers van Air France-KLM steeg met 14,9%, ondanks weinig inspirerende resultaten. De meeste aandacht ging uit naar de voorgedragen herbenoeming van Pieter Elbers als CEO van KLM. Die hing vorige week aan een zijden draadje.

Bij de smallcaps viel het koersverlies van Alfen van 9% op. ABN Amro haalde het aandeel van de kooplijst. De analisten spraken van teleurstellende jaarcijfers, met een mix van een zwakker dan verwachte omzet en hoger dan voorziene kosten.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?