• Weeksluiting

Kwartaalcijfers helpen AEX verder vooruit

Week 6

De AEX is afgelopen week verder gestegen, mede dankzij sterke kwartaalcijfers van indexzwaargewicht ING.

De AEX-index eindige 0,9% hoger op 527,99 punten. Daarmee deed de Amsterdamse beurs het beter dan veel omliggende aandelenmarkten. 

Handelsconflict

Aan het eind van de week vonden wel over een breed front winstnemingen plaats, toen de zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China weer oplaaiden.
Het bericht dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn Chinese ambtgenoot niet zal ontmoeten voor 1 maart stemde beleggers optimistisch. Op die dag loopt de deadline voor een handelsakkoord af. Is er geen deal, dan komt er alsnog een forse tariefverhoging op Chinese goederen.


Zorgen over eurozone

Zorgen waren er ook over de economische groei in de eurozone. Uit de inkoopmanagersindex voor de dienstensector bleek dat de economische activiteit is gestabiliseerd op 51,2. Dat is iets positiever dan verwacht en ook beter dan de index voor de industrie.

Maar een econoom van Markit verwacht dat de cijfers erop wijzen dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal met slechts 0,1% groeit. Dat zou de zwakste kwartaalgroei betekenen sinds 2013.
Dat de sterren wat minder gunstig staan, bleek ook uit een neerwaartse bijstelling van de groeiprognoses door de Europese Commissie. Brussel rekent nu voor de eurozone op een groei van 1,3% over 2019. Drie maanden geleden was dat nog 1,9%.

Volgend jaar komt de groei vermoedelijk uit op 1,6%, waar eerder werd gerekend op 1,7%.

Super Thursday

Voor de Bank of England was het donderdag Super Thursday. De Britse centrale bank kwam met zijn rentebesluit, de bijbehorende notulen en nieuwe economische ramingen.

Net als de ECB verlaagde ook Bank of England de groeiverwachtingen. De prognose voor 2019 en 2020 was 1,7%, maar deze ging omlaag naar respectievelijk 1,2% en 1,5%.

Ook waarschuwde de bank ervoor dat een no-Brexit deal kan leiden tot een recessie in Groot-Brittannië.
De rente bleef zoals verwacht gehandhaafd op 0,75%. Wel zei de centrale bank dat zij verwacht de rente de komende jaren verder te verhogen, ondanks de neerwaartse bijstelling van de groeiverwachtingen.

Stijgers en dalers

Tot slot verwerkten beleggers een reeks kwartaalcijfers. ING wist duidelijk te overtuigen, gelet op de koersstijging van 4%. Omdat het bankaandeel een hoge weging heeft in de AEX, trok de koersstijging de index mee omhoog.

ArcelorMittal en Intertrust

ArcelorMittal daarentegen moest 7,9% prijsgeven na de cijferpublicatie.
In de Midkap ging Intertrust (+4,4%) aan kop nadat het bedrijf zijn boeken over het vierde kwartaal had geopend.

Wereldhave en Aperam

Minder enthousiast waren beleggers over de cijfers van TomTom (-9,7%), Wereldhave (-8,9%), Flow Traders (-5,9%), Eurocommercial Properties (-2,3%) en Aperam (-0,7%). 

Bij Aperam speelde vooral de zwakke prognose voor het eerste kwartaal het aandeel parten. Wereldhave was in 2018 in de rode cijfers gedoken.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?