• Weeksluiting

Renteangst slaat toe op het Damrak

Week 27

De AEX bereikte vorige week een nieuw jaarrecord, maar kon dat niveau niet vasthouden. Verrassend sterke Amerikaanse arbeidsmarktcijfers gooiden roet in het eten.

De AEX steeg met 1,6% naar 570,46 punten. Op donderdag bereikte de index nog een top van 573,53 punten.

Ontspanning in handelsconflict
Aan het begin van de beursweek profiteerden de beurzen nog van een nieuw 'staakt-het-vuren' dat was afgesproken in de handelsoorlog tussen de VS en China.

De VS zullen voorlopig geen nieuwe importheffingen invoeren en de handelsbesprekingen worden weer opgestart. Ook wordt de ban op Huawei deels opgeheven.

Sterk banencijfer hindert Fed
Maar vrijdag stonden de beurzen weer onder druk, omdat de twijfel toesloeg of de Federal Reserve nog wel met spoed de rente kan verlagen. Vrijdagmiddag bleek namelijk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog erg sterk is.

Er waren in juni 224.000 banen bijgekomen, terwijl de markt had gerekend op een stijging van 165.000 arbeidsplaatsen.

Volgens een marktanalist van Rabobank was de banengroei breed gedragen en was er opmerkelijk genoeg geen negatief effect van het vastlopen van het handelsoverleg tussen China en de VS.

Lagarde als opvolger Draghi
Vorige week werd ook een opvolger voorgedragen voor Mario Draghi als voorzitter van de Europese Centrale Bank. De keuze viel op Christine Lagarde.

Een opmerkelijke keus volgens kenners. Lagarde heeft ervaring als voorzitter van het IMF en minister van financiën in Frankrijk, maar genoot geen economische opleiding en heeft geen ervaring met monetair beleid.

Diensten trekken kar eurozone
Beleggers kregen verder een stroom inkoopmanagersindices voor de industrie en dienstensector te verwerken. In de eurozone was de activiteit in de industrie iets sterker gekrompen, maar in de dienstensector juist iets sterker toegenomen.

In de VS was het beeld verdeeld.

OPEC verlengt afspraken
Oliekartel OPEC verlengde afgelopen week de afspraken over een productieverlaging van 1,2 miljoen vaten per dag met nog eens negen maanden.

Stijgers en dalers
Galapagos was deze week de sterkste stijger in de AEX, met een koerswinst van 7,3%. Adyen sloot de rij, met een daling van 4,4%.

De Midcap werd aangevoerd door Besi (+6,3%). Hierna volgden PostNL (+5,5%) en WDP (+5,1%).

Fagron gaf 9% prijs, nadat grootaandeelhouder WPEF voor dik 116 miljoen euro aandelen van de hand had gedaan.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?