• Weeksluiting

Optimisme over een handelsdeal tussen de VS en China leidden tot positief sentiment.

Week 7

De AEX is afgelopen week verder opgelopen. Optimisme over een handelsdeal tussen de VS en China en diverse kwartaalcijfers leidden tot een positief sentiment.

De AEX-index eindigde 2,2% hoger op 539,62 punten.


Schot in handelsbesprekingen

Een Amerikaanse delegatie was afgelopen week in Beijing voor nieuwe ronde van onderhandelingen over het handelsconflict. Washington sprak van productieve gesprekken, die volgende week worden voortgezet.

Een deal lijkt echter nog ver weg. De tijdelijke wapenstilstand tussen beide landen loopt op 1 maart af. Maar naar verluidt overweegt de Amerikaanse president Trump om de deadline vooruit te schuiven, mits er zicht is op een goed akkoord.

Zwakke groei eurozone houdt aan

Verder werd de economische groei van de eurozone over het vierde kwartaal bekend gemaakt. De groei kwam uit op een bescheiden 0,2%, maar dit was wel conform verwachting.

Dat was wel een stabilisatie ten opzichte van het derde kwartaal. Op jaarbasis zwakte de groei af van 1,6 naar 1,2% tussen de twee kwartalen.

Duitsland, normaal de groeimotor van de eurozone, zag de economie op kwartaalbasis juist licht krimpen. 

Vanwege de zwakkere groei vrezen sommige economen dat een eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank langer op zich laat wachten.


Japan veert op

In Japan veerde de economie in het vierde kwartaal juist op, na een krimp in het derde kwartaal. Dit was te danken aan een stijging van de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen.


Twijfels over VS

Over de staat van de Amerikaanse economie daarentegen rees deze week twijfel, na een onverwachte daling van de detailhandelsverkopen en een afname van de industriële productie. 

Er was echter ook een opsteker: een stijging van het consumentenvertrouwen.

Olieprijs herstelt

De olieprijs krabbelde deze week op met circa 4%. Volgens de OPEC was de olieproductie in januari gedaald, omdat Saoedi-Arabië minder olie oppompte. Een week eerder daalde de olieprijs nog met 5%. 

Stijgers en dalers

Heineken en DSM zagen hun kwartaalcijfers deze week beloond met koerswinsten van respectievelijk 9,0 en 13,6%.

De cijfers van Heineken leidden over de brede linie tot positieve commentaren van analisten. Jefferies wees op een meevallende winst, terwijl ING goed te spreken was over de ontwikkelingen in Europa, maar minder over die in Noord-Amerika.

DSM zag de winst en omzet in het vierde kwartaal van 2018 verbeteren. Ook kondigde het concern een aandeleninkoop aan van 1 miljard euro en ging het dividend omhoog. 

AkzoNobel

De koers van AkzoNobel steeg na de cijferpresentatie met 8,8%. Beleggers waren vooral enthousiast over de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma en een speciaal dividend.

Ook Randstad (+8,7%), Aegon (+3,4%) en NN Group (+3,9%) veerden op nadat ze de boeken over het vierde kwartaal hadden geopend.


Vopak en ABN Amro

Vopak daarentegen wist na de cijfers niet echt te overtuigen en daalde 0,1%. 

ABN Amro (-3,5%) was de gebeten hond, na een teleurstellende winst in het vierde kwartaal. 


Unibail-Rodamco-Westfield

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield eindigde helemaal onderaan de AEX-index, met een koersverlies van 4,6%, ondanks cijfers die op het oog hoger uitvielen dan vastgoedbeleggers zelf hadden verwacht.

In de Midkap moest branchegenoot Eurocommercial (-5,4%) ook terrein prijsgeven na de presentatie van de kwartaalcijfers.

Arcadis en SBM Offshore deden het juist goed, met stijgingen van respectievelijke 31,3 en 15,3% op weekbasis.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?