• Weeksluiting

AEX onderuit door ECB-verrassing en zwak Amerikaans banencijfer

Week 10

Beleggers vertrokken in de eerste week van maart naar de zijlijn. Het sentiment werd gedrukt door een mix van factoren, waaronder een zwak Amerikaans banenrapport, teleurstelling over het beleid van de ECB en onzekerheid over een handelsakkoord tussen de VS en China.

De AEX-index daalde met 1,5% naar 530,55 punten.

Handelsakkoord

Terwijl beleggers zich de afgelopen weken optrokken aan de gedachte dat een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China niet meer ver weg kon zijn, werden ze deze week toch wat ongeduldig, omdat een concrete deal vooralsnog uitblijft.

Zwak Amerikaanse banenrapport

Teleurstelling was er ook over het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Er kwamen in februari slechts 20.000 banen bij.

De magere banengroei is volgens een marktanalist van Rabobank een gevolg van macro-economische cijfers die in een eerder stadium al haperingen vertoonden, zoals de detailhandelsverkopen over december.

Hij verwacht niet dat het rapport zal zorgen voor een wijziging in het rentebeleid van de Federal Reserve “Wij blijven met deze cijfers van mening dat de Fed de rente dit jaar in elk geval niet meer verhoogt."

Dat de economische groei in de VS is vertraagd, bleek ook uit het Beige Book van de Fed. Dit rapport dient als leidraad voor de komende beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

ECB zorgt voor verrassing

Verder trok het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) veel aandacht. De vraag was of de ECB zou hinten op een nieuwe ronde doelgerichte langetermijnherfinancieringsoperaties (TLTRO's).

De centrale bank verraste de markt door zeer proactief al een derde ronde TLTRO's aan te kondigen. De ECB wil zo gunstige kredietomstandigheden voor banken waarborgen en de veerkracht van de eurozone versterken.

Lagere groeiraming eurozone

De groei in het gebied komt dit jaar namelijk lager uit dan eerder verwacht (op 1,1%) en ook de inflatie zal zich onder verwachting ontwikkelen.

Dit jaar gaat die rente sowieso niet meer omhoog, bleek uit de aangepaste forward guidance van de centrale bank.

Volgens een vermogensbeheerder van Fintessa Vermogensbeheer reageerden de beurzen aanvankelijk positief op het besluit, maar sloeg later de twijfel toe, door de neerwaartse bijstelling van de economische vooruitzichten en het nieuws dat de ECB de beleidsrente voorlopig ongemoeid wil laten.

"Deze maatregelen duiden erop dat de economische groei daadwerkelijk terugloopt", zo stelde hij.

Stijgers en dalers

Het aantal stijgers in de AEX was deze week beperkt. Koploper was Unilever, dat de koers met 3,6% zag oplopen. Unibail-Rodamco-Westfield volgde met een winst van 3,4%. Lage rentes zijn positief voor vastgoedfondsen, dus het bericht dat de ECB de rente voorlopig niet verhoogt, was gunstig voor het aandeel.

Altice, ING en ABN Amro

De koers van Altice kelderde met 11%. Het Franse telecombedrijf degradeert volgende week naar de Midkap en kreeg een verkoopadvies van Barclays.

Ook bankaandelen hadden het zwaar te verduren, mede door het rentebeleid van de ECB. ING verloor 10,5% en ABN Amro 6,5%. Het aandeel ING stond daarnaast onder druk na onthullingen in diverse kranten over mogelijk witwassen. Verder kregen beide banken een koersdoelverlaging van Jefferies.

RELX herstelde van de forse dip eind vorige week en dikte met 1,8% aan.

OCI en TomTom

In de Midkap deed OCI het goed, met een koerswinst van 12,7%.

TomTom steeg met 1,6%, nadat de navigatiespecialist diverse nieuwe contracten had aangekondigd.

Boskalis en TKH Group konden beleggers niet overtuigen met hun jaarcijfers. Zij zagen de koers met respectievelijk 6,7% en 4,1% dalen. De cijfers van Corbion (+1,1%) werden beter ontvangen.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?