• Uitgelicht

AEX naar nieuwe jaartop

Week 11

Ondanks aanhoudende onzekerheden over de wereldwijde handelsbetrekkingen en de Brexit wist de Amsterdamse beurs zich deze week goed te herstellen van de recente verliezen.

De AEX-index bereikte zelfs een nieuwe jaartop en steeg op weekbasis met 4,1% naar 552,18 punten.

Handelsbesprekingen VS met China

Het optimisme over een handelsakkoord tussen de VS en China kreeg afgelopen week een knauw, nadat de Amerikaanse president Donald Trump had aangegeven dat hij geen haast heeft om een deal te sluiten.

Alleen een sterke deal zal door hem van een handtekening worden voorzien. Daarmee draaide Trump 180 graden na zijn eerdere enthousiasme over een spoedig akkoord.

… en Europa

Ondertussen namen ook de zorgen over een handelsconflict tussen de VS en Europa toe. Trump dreigde met Amerikaanse importheffingen op "heel veel" Europese producten als de Europeanen niet naar de onderhandelingstafel komen.

Maar het Europees Parlement stemde deze week met een kleine meerderheid tegen het opstarten van zulke gesprekken.

Macrodata weinig verrassend

De Europese en Amerikaanse economische cijfers van afgelopen week toonden weinig verrassingen. De inflatie in de eurozone liep in februari op tot 1,5%, tegen 1,4% in januari. De kerninflatie, een belangrijke graadmeter voor de ECB, verzwakte echter iets, tot 1%.

In de VS kwam de inflatie ook uit op 1,5%. Maar de kerninflatie bedroeg 2,1%, net boven de 2% die de Federal Reserve ambieert.

De industriële productiecijfers uit de eurozone (+1,4%) stegen harder dan verwacht.

In de VS bleef dit cijfer steken op 0,1%. Desondanks ligt de Amerikaanse economie er nog altijd aardig bij, zo bleek afgelopen week ook uit beter dan verwachte data over de detailhandel en de orders voor duurzame goederen.

Brexit-perikelen

De meeste aandacht van beleggers ging deze week uit naar drie stemmingen in het Britse Lagerhuis over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Dinsdag stemde een ruime meerderheid het Brexit-akkoord van premier Theresa May weg. De dag erna werd ook een no-deal Brexit afgewezen. Daarmee restte donderdag een stemming over uitstel van de Brexit. Dit plan haalde het wel.

Uitstel

De vraag is wel hoe lang een eventueel uitstel zal zijn.

Komende week wil May haar deal voor de derde keer in stemming brengen. Mocht er dan alsnog een meerderheid voor te porren zijn, dan kan zij komende week misschien een kort uitstel van maximaal drie maanden afdwingen in Brussel.

Maar wordt de deal wederom verworpen, dan wordt een langere verlenging van Artikel 50 noodzakelijk, mits de EU-landen hier unaniem mee akkoord gaan.

Stijgers en dalers

Vrijwel de gehele AEX wist afgelopen week te stijgen. Altice Europe was koploper, met een koersstijging van 12,4%.

Ook ING Groep, vorige week nog een stevige daler, zat in de lift: de koers steeg met 6,1%. Financials deden het sowieso goed, want Aegon steeg 5,2% en ABN Amro 3,4%.

Oliefondsen en Boskalis

Een stijging van de olieprijs gaf AEX-zwaargewicht Shell (+3,7%) een duwtje in de rug. Ook andere oliegerelateerde fondsen waren in trek: Fugro won 5,4% en SBM Offshore 3%.

Boskalis zag de koers met 5,8% opveren nadat de baggeraar een nieuwe opdracht in Australië wist binnen te slepen en van start ging met een eerder aangekondigd aandeleninkoopprogramma.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?