• Weeksluiting

AEX neemt gas terug

Week 12

De Amsterdamse beurs nam afgelopen week gas terug. Onzekerheid over de Brexit, het verloop van de handelsbesprekingen tussen de VS en China en de Amerikaanse rente dreef beleggers naar de zijlijn.
De AEX-index daalde met 1,5% naar 543,90 punten.

Twijfels over handelsdeal

De hoop op een handelsdeal zorgde de afgelopen maanden voor een optimistische stemming op de financiële markten. Maar onlangs sloeg de twijfel toe, omdat nog altijd niet duidelijk is wanneer een akkoord wordt gesloten. Eerder werd gerekend op maart, maar dit wordt mogelijk pas april of zelfs juni.

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steve Mnuchin reizen deze week mogelijk naar Beijing af voor een ontmoeting met de Chinese onderhandelaars. Daarna volgt waarschijnlijk een tegenbezoek aan Washington.


Fed wordt voorzichtiger

Veel aandacht was er deze week ook voor het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. Zoals verwacht werd het belangrijkste rentetarief gehandhaafd op een bandbreedte van 2,25 tot 2,50%. 
Belangrijker was dan ook hoe de centrale bank aankijkt tegen het aantal renteverhogingen in 2019. In december spraken de beleidsfunctionarissen nog de verwachting uit dat de rente dit jaar twee keer verhoogd zou kunnen worden. 

Uit de nieuwe dot plot bleek echter dat de rente dit jaar waarschijnlijk niet meer omhoog gaat. Voor 2020 wordt één rentestap verwacht.
Verder was de centrale bank iets voorzichtiger over de verwachte economische groei. 

Brexit crisis voor even afgewend

Aan het Brexit-verhaal werd afgelopen week een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De Britse premier Theresa May slaagde er in om een kort uitstel af te dwingen bij de overige EU-lidstaten. Voorwaarde is wel dat haar deal wordt aanvaard door het Britse Lagerhuis.
Als dat lukt is er tot en met 22 mei de tijd om een ordentelijke Brexit te regelen. Maar blijft witte rook uit, dan dreigt een vertrek uit de EU zonder deal. 


Stijgers en dalers 

De boodschap van de Fed om de rente voorlopig niet te verhogen pakte voor de aandelen van verzekeraars negatief uit. Aegon daalde 8,2%, NN Group verloor 6,4% en ASR Nederland leverde 5,5% in.


ING en Ahold Delhaize

Ook ING was uit de gratie, met een koersverlies van 5,6%. ING Italië kreeg afgelopen week een tik op de vingers van de Italiaanse centrale bank. De procedures van de bank schieten tekort om witwassen tegen te gaan en daarom mogen er voorlopig geen nieuwe klanten worden geaccepteerd.

Ahold Delhaize voerde de AEX aan, met een koerswinst van 2,9%. 


Adyen en IMCD

Er vond vorige week een herindeling van de AEX-index plaats. De nieuwkomers wisten dat niet te verzilveren met een koersstijging. De koers van Adyen daalde met 0,2% en die van IMCD met 3,3%.
In de Midkap verloor voormalig hoofdfonds Altice Europe 3,4%. De sterkste daler in deze index was Air France-KLM, met een verlies van 7,6%.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?