• Weeksluiting

AEX sluit eerste kwartaal positief af

Week 13

De Amsterdamse beurs heeft het eerste kwartaal positief afgesloten. Optimisme over een handelsakkoord tussen de VS en China overvleugelde de zorgen over een wereldwijde groeivertraging.

De AEX-index steeg afgelopen week met bijna 1% naar 548,98 punten. Daarmee is de index in het hele eerste kwartaal ruim 13% opgeklommen.

In het algemeen was het sentiment in het afgelopen kwartaal optimistisch, vanwege een mogelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China.

Omgekeerde rentecurve

De zorgen over de wereldeconomie waren vooral op de obligatiemarkten zichtbaar. Zo nu en dan sijpelden deze door naar de aandelenmarkten, maar daar leken ze niet te beklijven.

En dat terwijl in de VS afgelopen week sprake was van een omgekeerde rentecurve, waarbij het rendement van korter lopende leningen hoger was dan de yield van langer lopende leningen. Dit wordt vaak gezien als een voorbode van een recessie.

Brexit-perikelen domineren

Het afgelopen kwartaal was er voortdurend aandacht voor de naderende Brexit. Afgelopen vrijdag stemde het Britse parlement voor de derde maal tegen de deal die premier Theresa May eind vorig jaar sloot met de Europese Unie.

Daarop is de oorspronkelijke Brexit-deadline van afgelopen vrijdag niet gehaald. De Britten hebben nu tot 12 april de tijd om een oplossing te verzinnen. Anders verlaten zij de EU zonder deal of dreigt een lange verlenging.

Proefballonnetje van de ECB

De afgelopen beursweek stond ook grotendeels in het teken van de Europese Centrale Bank (ECB). Voorzitter Mario Draghi en econoom Peter Praet lieten een proefballon op over een eventueel stapsgewijs systeem voor de depositorente. Hiermee zouden de pijnlijke gevolgen van de negatieve rente voor banken worden verzacht.

Een marktanalist van Rabobank wijst erop dat zo'n systeem erg complex is. Maar volgens hem duiden de hints een rentesysteem er mogelijk wel ook op dat de ECB overweegt om de huidige rente op de depositofaciliteit verder te verlagen of in ieder geval langer laag te houden.

Stijgers en dalers

De grootste stijger bij de hoofdfondsen was Galapagos (+17%), die een belangrijke horde heeft genomen om het potentiële reumanedicijn filgotinib op de markt te brengen.

De sterkste daler was Unibail-Rodamco-Westfield (-3,9%).

ING en ABN Amro

Het bericht dat de ECB denkt aan oplossingen om het effect van negatieve rentes voor banken te verminderen, pakte positief uit voor bankaandelen. ABN Amro en ING zagen hun beurskoers elk met 3,1% opveren.

Voor ING was de koerswinst extra welkom, want het aandeel lag de afgelopen weken zwaar onder vuur, vanwege mogelijke betrokkenheid van de bank bij witwaspraktijken. ING vertelde tijdens een beleggersdag dat het bezig is met de wereldwijde uitrol van een verbeteringsprogramma voor de klantencontrole.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?