• Weeksluiting

AEX stoomt door

Week 14

De AEX hield het positieve sentiment afgelopen week vast. Van een correctie, waarvoor veel analisten vrezen, was vooralsnog geen sprake.

De AEX-index steeg met 2,5% naar 562,58 punten.

Recessie-angst neemt af

De angst voor een recessie nam afgelopen week wat af. Onlangs noteerde de Amerikaanse korte rente boven de tienjaarsrente. Deze omgekeerde rentecurve geldt als een recessie-indicator. Maar inmiddels staat de lange rente weer hoger dan de kortlopende yield.

Verder waren beleggers optimistisch over een positief resultaat van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Maar witte rook is er nog niet.

Chinese economie veert op

Positief economisch nieuws was er deze week uit China. Uit cijfers van Markit Economics en Caixin bleek dat de Chinese industrie in maart is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 49,9 in februari naar 50,8 afgelopen maand.

... maar eurozone zwakt af

In de eurozone was het beeld minder rooskleurig. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 49,3 in februari naar 47,5 in maart. Een cijfer onder 50 duidt op krimp.

Bovendien daalde het vertrouwen tot het laagste niveau in zes jaar. De economische activiteit in de dienstensector trok wel verder aan.

Brexit-onzekerheid

Verder kwam er afgelopen week nog steeds geen eind aan de Brexit onzekerheid. Premier Theresa May deed noodgedwongen een handreiking naar oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour, om samen tot een oplossing te komen en een no-deal Brexit te voorkomen.

May wil nu uitstel van de Brexit tot 30 juni, maar Brussel stuurt naar verluidt aan op een langere verlenging.

ECB-notulen

Uit de notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank bleek dat de centrale bank vreest dat de zwakke groei in de eurozone langer aanhoudt dan verwacht. Verdere monetaire verruiming wordt dan ook niet uitgesloten.

Bovendien werden bij die vergadering ook agressievere maatregelen besproken dan de nieuwe ronde TLTRO's die de ECB uiteindelijk bekendmaakte.

Amerikaanse economie robuust

Veel aandacht was er deze week ook voor het officiële Amerikaanse banenrapport, zeker na de zwakke cijfers over februari.

Het cijfer was echter prima en met 196.000 arbeidsplaatsen zelfs beter dan verwacht. De loonontwikkeling viel wel terug en dat houdt de Federal Reserve voorlopig aan de zijlijn.

Stijgers en dalers

Galapagos deed deze week opnieuw goede zaken. De koers van het biofarmaceutische bedrijf steeg met 6,8%.

De markt blijft enthousiast over de vooruitzichten voor de ontstekingsremmer filgotinib als behandeling tegen reuma. Barclays verhoogde het koersdoel.

Daarnaast sprak CEO Onno van de Stolpe tijdens de VFB Beleggersdag de ambitie uit dat hij met Galapagos tot de beste tien farmabedrijven ter wereld wil behoren.

Financials

De financials lagen er eveneens goed bij: ING Groep steeg met 4,8%, ABN Amro met 4% en Aegon met 5,4%.

Ook cyclische aandelen, zoals ArcelorMittal, ASML, ASMI en Aperam deden het goed: zij boekten dubbelcijferige koerswinsten.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize daarentegen stond onder druk nadat Amazon de prijzen verlaagde bij zijn supermarktketen Whole Foods, dat geldt als een concurrent in de VS. Het aandeel was met een verlies van 2,6% op weekbasis de sterkste daler in de AEX.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?