• Weeksluiting

AEX neemt adempauze

Week 15

De AEX deed afgelopen week een stapje terug, aan de vooravond van het nieuwe cijferseizoen.

De AEX-index daalde met 0,2% naar 561,61 punten.

Handelsconflict VS verschuift naar Europa

Niet de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China domineerden afgelopen week het nieuws, maar een dreigende escalatie van de handelsoorlog tussen de Amerikanen en de Europese Unie (EU).

Amerika is van plan importtarieven in te voeren op circa 11 miljard dollar aan producten uit de EU. Washington rechtvaardigt deze actie vanwege Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus, een directe concurrent van het Amerikaanse Boeing.

Handelsbesprekingen

De lidstaten van de Europese Unie gaven vorige week groen licht aan de Europese Commissie om handelsbesprekingen te starten met de VS.

Opvallend is dat de EU de focus legt op verlaging van de heffingen op industriële goederen, terwijl de landbouw expliciet wordt uitgesloten van de besprekingen. Washington wil juist dat Europa zijn markten opent voor landbouwproducten uit de VS.

Mondiale groeizorgen opnieuw bevestigd

Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde afgelopen week de groeiverwachtingen voor 2019. Na een groei van 3,6% in 2018, zwakt de mondiale groei dit jaar waarschijnlijk af tot 3,3%.

In januari rekende het IMF nog op een economische groei van 3,5%. De verwachte groei voor de eurozone werd met 0,3 procentpunt naar beneden bijgesteld en die voor Duitsland zelfs met 0,5 procentpunt.

Ook de groei van de Amerikaanse economie zal dit jaar vertragen, denkt het IMF.

Brexit verder uitgesteld

Ook de Brexit eiste weer een hoofdrol op. De EU-lidstaten kwamen bijeen voor een ingelaste Brexit-top. Doel was om het vertrek van Groot-Brittannië, dat gepland stond op 12 april, opnieuw uit te stellen. Uiteindelijk werd een nieuwe deadline afgesproken van 31 oktober.

Volgens een valutaspecialist van ABN Amro geeft deze nieuwe datum de Britten minder ruimte om opnieuw een Brexitreferendum te organiseren, omdat de voorbereiding drie tot zes maanden duurt. Ze wees er daarnaast op dat May de verlenging nog moet verkopen aan het Lagerhuis.

"Dit houdt in dat Brexit de komende weken en maanden de gemoederen bezig blijft houden", verzucht ze.

Centrale banken verrassen niet

De Europese Centrale Bank hield zijn kruit deze week droog, zoals was voorzien. Dat de centrale bank tevens geen aanvullende informatie verschafte over de nieuwe stimuleringsronde TLTRO, die in maart werd aangekondigd, was ook geen verrassing.

Wel meldde ECB-voorman Mario Draghi dat de Europese bankensector overvol is en dat er een dringende behoefte is aan consolidatie. Die boodschap viel niet goed bij grote Europese banken.

De Federal Reserve verraste evenmin, met de notulen van zijn laatste beleidsvergadering. De stukken bevestigden dat centrale bankiers in de VS weinig reden zien om de rente verder te verhogen, gezien de mondiale groeivertraging en zwakke inflatiecijfers.

Ook zag men geen reden om de rente te verlagen, tenzij de economie over een bredere linie verzwakt.

Stijgers en dalers

Randstad voerde de AEX deze week aan, met een koersstijging van 5,6% na een adviesverhoging door Morgan Stanley en Bank of America Merrill Lynch.

Hekkensluiter was Ahold Delhaize (-5,1%), dat vorige week ook ex-dividend noteerde.

De Midkap werd aangevoerd door Signify (+5,4%). Verder deed Takeaway.com (+3,6%) het goed, na een solide trading.

Eurocommercial Properties (-2,2%) sloot de rij.


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?